Orpo myöntää: "Verona tämä ei ole paras mahdollinen"

Viisi vuotta sitten tehty varainsiirtoveron nosto on tuoreen tutkimuksen mukaan vähentänyt ihmisten muuttohalukkuutta. Vaikka nosto oli asunto-osakeyhtiöissä vain 0,4 prosenttiyksikköä 1,6 prosentista kahteen prosenttiin, vähensi se osakehuoneistossa asuvien muuttoja noin neljä prosenttia.

Omakotitalojen varainsiirto­vero pysyi ennallaan neljässä prosentissa.

Halu muuttaa väheni sekä maakuntien sisällä että niiden välillä. Tutkimuksen mukaan vero vaikuttaa näin myös työmarkkinoiden toimintaan.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimusjohtaja Essi Eerola muistuttaa, että varainsiirtovero on osa muuttamisen kokonaiskustannusta ja vaikuttaa muuttoalttiuteen rajatapauksissa, vaikkei kaikkien muuttopäätöksiä ohjaakaan.

– Vastaavalla tavalla esimerkiksi ansiotuloverotus voi vaikuttaa työllistymiseen erityisesti sellaisissa tapauksissa, joissa taloudellinen hyöty työllistymisestä ei ole kovin suuri, Eerola linjaa.

Jos muuttaja ostaa vaikkapa 300 000 euron hintaisen asunto-osakkeen, varainsiirtoveroa joutuu maksamaan 6 000 euroa. Valtiolle vero on tärkeä, sillä valtiovarainministeriön laskelmien mukaan sillä kootaan tänä vuonna noin 866 miljoonaa euroa. Valtaosa tulee asunnoista, mutta ei kaikki, sillä veron piirissä ovat myös esimerkiksi liikekiinteistöt ja maa-alueet.

Eerolan mukaan varainsiirtoveron korvaamisesta puhuttaessa otetaan useimmiten esille maahan kohdistuva kiinteistövero.

– Se olisi samantyyppinen vero, mutta sitä maksettaisiin koko ajan riippumatta siitä, muuttaako kotitalous vai ei.  Myös verorahojen saaja olisi toinen, sillä varainsiirtovero on valtion vero, kun taas kiinteistövero menee kunnille, Eerola sanoo.

 

"Ei paras mahdollinen vero"

 

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) myöntää, ettei varainsiirtovero kuulu hänenkään suosikkiveroihinsa. Silti Orpo ei lupaa, että se nopeasti poistettaisiin, koska liki miljardin kaapiminen veropohjaan jostain muualta ei ole helppo tehtävä.

– Tutkimus vahvistaa sen käsityksen, joka minulla on ollutkin. Verolla on vaikutusta muuttohalukkuuteen, ja vaikutus oli ehkä vielä suurempi kuin mitä osasin ajatella, Orpo sanoo STT:lle.

– Verona tämä ei ole paras mahdollinen, mutta en kyllä innostu myöskään kiinteistöveroajatuksesta. En voi luvata nopeata liikettä, mutta varainsiirtoveroa tullaan käsittelemään verotuksen tiekarttatyöryhmässä, vaikka siellä pääpaino tuleekin olemaan työn verotuksen pohdinnassa, valtiovarainministeri jatkaa.

Muuttoliikkeeseen perehtynyt tutkija Timo Aro tietää, että kaikki muuttamista estävät seikat ovat haitallisia, mutta hän muistuttaa, että kun ihmisiltä kysytään muuttopäätöksiin vaikuttavia tärkeimpiä syitä, varainsiirtovero ei nouse esiin.

– Kun ihmiset tekevät muuttopäätöksen, niin varainsiirtoveron tai kunnan veroprosentin tapaiset asiat ovat niitä, jotka saattavat sitä päätöstä jollain tavalla nopeuttaa, mutta sellaiseen, että ne olisivat muuttamisen tai muuttamatta jättämisen päämotiivi, en ole juuri koskaan törmännyt.

Varainsiirtoveroa koskevan tutkimuksen tekivät VATT ja Helsingin kaupunginkanslian kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kiistellystä verosta liki miljardin potti valtiolle