PT laski Suomen kasvuennustetta tälle vuodelle lähes prosenttiyksiköllä

Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) on laskenut ennustetta Suomen talouskasvusta kuluvalle vuodelle 1,4 prosenttiin. Vielä viime syksynä PT ennusti tälle vuodelle 2,3 prosentin kasvua.

Kasvua hidastaa PT:n mukaan kansainvälisen talouden näkymien epävarmuus. Jos pahimmat uhkakuvat jäävät toteutumatta, kasvun odotetaan piristyvän ensi vuonna hitusen 1,5 prosenttiin.

PT huomauttaa, että kaoottisen ja hallitsemattoman brexitin mahdollisuus on kasvanut. Myös Yhdysvaltojen arvaamaton tullipolitiikka ja euroalueen kriisiytymisen mahdollisuus varjostavat kansainvälisen talouden näkymiä.

PT arvioi, että tänä vuonna Suomen tärkeimpien vientimaiden keskimääräinen talouskasvu hidastuu edelleen, mutta piristyy ensi vuonna hivenen. Tavara- ja palveluvienti kääntyvät ennusteessa tänä vuonna maltilliseen kasvuun.

Korot eivät edelleenkään nouse eikä säästämisaste enää oleellisesti kasva, mikä saa yksityisen kulutuksen kasvamaan viime vuotta vauhdikkaammin.

Työllisyysaste on saavuttanut tämän vaalikauden hallituksen asettaman 72 prosentin rajapyykin ja nousee PT:n mukaan ensi vuonna 72,7 prosenttiin.

Rakennusinvestointien kasvu hidastuu PT:n mukaan tänä vuonna ja supistuu ensi vuonna. Rakentamisen hiipuminen painaa myös yhteenlaskettujen investointien kasvun negatiiviseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.