Perunapelloilla odotetaan vettä niskaan – Toistaiseksi sato näyttää hyvältä

Pohjois- ja Etelä-Savossa perunan sato vaikuttaa normaalilta. Monella perunatilalla kaivattaisiin kuitenkin vettä taivaalta. Keväällä satoi, mutta kesä on ollut kuiva. Kuivuuden hyvä puoli on perunaruton vähyys.

– Sateet ovat olleet paikallisia. Huippusatoa ei odoteta, muttei katastrofiakaan, summaa perunatuotannon asiantuntija Heikki Inkeroinen Pohjois-Savon Proagriasta.

Suomessa viljellään noin sataa eri perunalajiketta. Savossa viljellään kesälaatuja ja talven yli kestävää varastopottua. Osa menee myös perunatärkkelystuotantoon. Savossa on totuttu saamaan lähiperunaa, jossa toimitusketju on lyhyt–parhaimmillaan samana päivänä penkistä ruokapöytään.

–Pohjois-Savossa on kohtuullisen tasaisesti eri puolilla maakuntaa perunanviljelijöitä. Suurin osa tuotannosta menee lähikauppoihin ja alueen suurtalouskeittiöihin. Pieksämäen alueella on muutama suurempi perunatila.

Kuva: Liisa-Ilona Tanninen

Viljelijä Kimmo Tyrväinen koppaa kuokan käteen ja lähtee kohti perunapenkkiä. Niskamäessä perunaa on tulossa noin reilun kymmenen hehtaarin verran. Sato on vielä arvoitus, mutta koenostojen perusteella tilanne näyttää valoisalta.

– Kuivuuden kanssa on ollut ongelmaa, ukkoskuurot kiertävät meidät. Onneksi helle ei jatkunut pidempään. Jos olisi viileää ja sataisi välillä, vältyttäisiin kasvuhalkeamilta, Tyrväinen tuumaa.

 

Pieksämäen Niskamäen kylällä kolmekymmentä vuotta viljellyt Tyrväinen on nähnyt monet sadot. Tällä hetkellä hän viljelee viittä eri lajia, joista parhaiten tänä vuonna kasvavat Georgina ja Afra. Hän myy satonsa lähialueen kauppoihin ja suurtalouskeittiöihin.

– Perunan kulutus on laskenut huippuvuosista selvästi. Toisaalta meidän alueella väki vähenee. Perunalajikkeet ovat muuttuneet vähemmän tärkkelystä sisältäviksi, koska ihmiset eivät tee ruumiillista työtä ja kuluta niin kuin ennen.

 

Tyrväisen tilalla perunakausi alkaa toukokuun puolivälissä kun siemenperunat istutetaan. Istutuksia käydään tarkastamassa säännöllisesti ja poistetaan heinää sekä mullataan vaot.

Kun peruna alkaa kypsyä, lähtee satoa heti myyntiin.

– Yleensä samana päivänä kaivettua pottua menee kauppaan myyntiin. Kesällä emme varastoi yhtään, vasta syyskuun perunoita menee varastoon, Tyrväinen kertoo.

 

Perunan hintaan Tyrväinen on suhteellisen tyytyväinen. Markkinat ovat pysyneet aika vakaina paikallisella tasolla.

– Tavaran käsittelyssä tulee enemmän työtunteja kun perunaa lajitellaan ja pussitetaan. Kolmenkymmen vuoden jälkeen edelleen opiskelen tätä alaa, Tyrväinen naurahtaa.

Niskamäessä pottua on viljelty Tyrväisten tilalla jo kolmessa polvessa. Nykyinen isäntä laskeskelee, että viljely- ja karjatilaa on pidetty yhteensä 80 vuotta.

– Itselläkin oli alkuvaiheessa karjaa. Viljely on kovasti automatisoitunut näinä vuosina, mutta meillä tehdään edelleen monia asioita manuaalisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Lagarden nimitys EKP:n johtoon sai tuen Euroopan parlamentilta

Postin lajittelutyöntekijöiden palkkoihin yli kahden vuoden siirtymäaika – PAU: Ei ratkaise mitään

Postin jakelu keskitettävä yhteen mahdollisimman varhaiseen jakeluun, ehdottaa Medialiitto

Raakaöljyn hinta pysynyt koholla, Suomessa bensan ja dieselin pumppuhinnat noussevat vielä tämän viikon aikana

Uusi energiayhtiö Väre pudotti halvan yösähkön valikoimastaan – toimitusjohtajan mukaan sähkölasku ei kasva

Palkansaajien tutkimuslaitos liittyy synkistelijöihin – talous jäähtyy, työllisyyden kasvu hidastuu

TE: Asiantuntija hehkuttaa Ponssen lupsakkaa markkinointia – erityiset kehut Duudsoni-videolle

Saudi-Arabiaan tehdyn lennokkihyökkäyksen vaikutus öljymarkkinoihin jäi pelättyä vähäisemmäksi

Selvitysmies: Valtion kehitysyhtiö Vake pitää yhdistää Teollisuussijoitukseen

Huthikapinalliset uhkaavat uusilla iskuilla Saudi-Arabiaa vastaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.