Pesulat uusiksi - miljoonapotti jakoon kuntayhtymiltä

Hankintalain uudistus siirtää alan arvion mukaan viisi miljoonaa euron liikevaihdon pois kuntayhtymien pesuloista.

Yksityisen Lindström-konsernin toimitusjohtaja Juha Laurio uskoo, että kuntien ja sairaanhoitopiirien pesuloiden pyykkimäärät hyvin todennäköisesti laskevat ja kuntien pesulaomistukset kyseenalaistuvat julkisten sote-palvelujen tuottamisen siirtyessä maakunnille.

– Lindström-konserni tuottaa nytkin tälle markkinalle palveluja ja on jatkossakin kiinnostunut tuottamaan ja kasvattamaan liiketoimintaasa sektorilla, hän arvioi tiistaina.

Nyt kuntien omistamat pesulat pesevät sairaaloiden pyykin ilman kilpailutusta. Niillä on ”in-house status”, joka estää niitä tarjoamasta palvelujaan vapailla markkinoilla muille kuin omistajilleen. Hankintalain uudistuksessa kuntayhtymien pesuloiden in-house raja on 10 prosenttia. Jatkossa osa sairaanhoitopiirien pesuloista keskittyy omistajiensa pyykkiin, osa kilpailee jatkossakin yksityisten kanssa. Kunnallisen pesulan ei tarvitse kilpailuttaa omaa pyykkiään, kun se pesee vain vähän yksityisen pyykkiä.

Siilinjärveläinen Sakupe Oy huoltaa yhteisöjen ja yrityksien tekstiilejä. Toimitusjohtaja Antti Tervo kertoo, että yritys keskittyy jatkossa entistä enemmän korkeaa hygieniaa vaativaan sairaalapyykkiin ja julkiseen palveluun.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin omistusosuus Sakupesta on merkittävä. Sakupe pesee vuosittain noin 1,5 miljoonaa kiloa Kuopion yliopistosairaalan pyykkiä.

Tervo kiittää omistajien päätöstä laajentaa Sakupen toimintaa omistuksessaan, koska kilpailuttaminen ei paljon hyödytä, jos markkinoilla on vain yksi palveluntarjoaja.

Soteen valmistautunut Sakupe toimi nyt Pirkanmaalla, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Itä-Savossa.

Kun sote-alueen kunnallispesula keskittyy hankintalain takia kuntapyykkiin, suuri hyötyjä muutoksesta on suurin yksityinen yritys Lindström Oy, joka on tytäryhtiö Comfortansa kanssa jo nyt selkeä markkinajohtaja. Suurin yksityinen sairaalapyykin pesijä lienee kajaanilainen Pohjolan Tekstiilipalvelu Oy.

Tervo uskoo pesulamarkkinoiden jakaantumisen jatkuvan.

– Tämä jako korostuu. Teollisen määrän pesumarkkinoilla on vain yksi yksityinen toimija. Sen lisäksi on Sakupen kaltaisia julkisia toimijoita, Tervo sanoo.

Pesulat jakaantuvat pieniin itsepalvelupesuloihin ja teollisen mitan pesuloihin keskisuurien pesuloiden vähentyessä.

Automaattipesulayritys 24 Pesula avasi maaliskuun alkuviikolla uudenlaisen itsepalvelupesulan kodintekstiileille ja matoille Kuopion Kolmisoppeen.

Perheyrityksen markkinoinnista vastaavan Nico Nevalan mukaan kauppakeskuksiin sijoitetut itsepalvelupesulat ovat 24 Pesulan palvelumalli. Tarkoituksena on yhdistää pyykkipäivä ja kaupassa käynti. Yritys palvelee myös Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kokkolassa, Pirkkalassa, Porissa, Raisiossa, Seinäjoella, Tampereella, Turussa ja Ylöjärvellä.

24 Pesula on perustettu 1999 Kokkolassa. Tavoitteena on avata tänä vuonna 5-10 uutta pesulaa.

24 Pesula on perheyritys, jolla on kahdeksan omistajaa. Yrityksellä on 21 itsepalvelupesulaa 13 paikkakunnalla. Lisäksi yksi on pilotoituna ison kauppaketjun kanssa Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Tavoitteena lähivuosina saada jalansijaa myös ulkomailla.

Liikevaihtoa on suunnitellusti lähdetty kasvattamaan kannattavasti kotimaassa. Vuonna 2016 liikevaihto oli 581 000 euroa, 2017 liikevaihto oli 1 224 000 euroa. Tämän vuoden tavoite on 2, 2 miljoonaa euroa.

Perustajina oli viisi Nevalan seitsemästä veljeksestä.

Kuopiolaisen Laatupesu Ky:n toimitusjohtaja Samuli Remes on puheenjohtajana pesula- ja tekstiilinvuokrausyrityksien Tekstiilihuoltoliitossa, jossa on 70 alan 300:sta yrityksestä.

– Itsepalvelupesuloita on tullut lisää. Viime vuosina alan yritysten määrä on kasvanut, koska välistä on pudonnut pois keskisuuria yrityksiä. Niitä on ostettu ja myyty, joten ne ovat hävinneet markkinoilta, hän arvioi.

Kunnista on hävinnyt pesuloita, kun terveyskeskusten pyykit ovat keskittyneet isoihin pesuloihin ja hotellit hävinneet.

Uusimmat

Talous

Keskisuomalaisen Suomen Suoramainonta -kauppa saatettiin loppuun

Rakennusyrityksen johtaja myöntää: Kosteudenhallinta ihmisten suurin huoli

Talousfoorumi: Sukupuolten välisten palkkaerojen umpeen kuromiseen menee yli 200 vuotta

Wall Streetillä alkanut pörssikurssien luisu jatkuu Aasiassa –  Tokion pörssi avautui pakkasen puolella

Talouskasvun vauhti hiipuu huippusuhdanteesta – valtiovarainministeriö ennustaa ensi vuodelle 1,5 prosentin kasvua

Etla: Syntyvyyden laskulla miljardiluokan vaikutus kestävyysvajeeseen – ministeriö julkistaa maanantaina päivitetyn arvionsa kestävyysvajeesta

Draghi varoittaa talouden epävarmuudesta – EKP pudotti talousennusteitaan

Yritysosto kannatti – nuori mies iloitsee: Lähti käyntiin yli odotusten

Alkot ovat auki jouluaattona ensimmäistä kertaa  –  alkoholilain uudistus mahdollistaa

Suonenjoelle syntyy 17 uutta työpaikkaa – Maitomaa sai investointiin ison rahoituksen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.