Pielaveden pikkukylältä palkituksi oluttaloksi – Iso-Kallan Panimo kasvoi odotettua nopeammin

Iso-Kallan Panimon perustajiin kuuluva Marko Pietikäinen huokaa, kun häneltä kysyy yhtiön tulevaisuudesta Pielavedellä. Pieneltä Vaaraslahden kylältä liikkeelle ponnistanut panimo tuottaa syntysijoillaan noin 4 000 litraa limonadia vuodessa.

– Olemme sydämeltämme pielavetisiä, mutta voi olla, että limonadienkin tuotanto siirretään aikanaan Kuopioon, Pietikäinen pohtii.

Parhaillaan Iso-Kallan Panimo tekee muuttoa Kuopion Leväseltä Siikarantaan. Muuton yhteydessä panimon tilat nelinkertaistuvat – mikä saattaa avata mahdollisuuden myös limonadivalmistukselle kalakukkokaupungissa.

Oli miten oli, limonadit ovat panimolle pieni sivutuote.

– Perustamisvaiheessa vuonna 2013 tavoitteena oli saada tästä minulle päivätyö. Se on toteutunut, mutta tällaiseen kasvuun ei kukaan meistä olisi aikoinaan uskonut, Pietikäinen juttelee.

– Jo puolen vuoden jälkeen kävi selväksi, että muutto Kuopioon on pakko tehdä. Olimme liikkeellä juuri oikeaan aikaan, pienpanimobuumin alussa.

Siikarannassa Iso-Kalla saa naapurikseen vuonna 2017 perustetun RPS Brewingin. Pietikäisen mielestä pienpanimot eivät ole toistensa verisimpiä kilpailijoita, vaikka samoista markkinoista toki jossain määrin taistellaan.

– RPS on vahva ravintoloissa, me taas ennen kaikkea kaupoissa. Lisäksi tuotteemme ovat erilaisia, hän sanoo.

– Iso-Kallan ajatuksena on ollut tehdä "juotavia" oluita, minkä vuoksi emme ole vieläkään tehneet kovassa nosteessa olevia hapanoluita. Olemme jättäneet makujen ääripäät muille, Pietikäinen kuvailee.

Panimon muutto uusiin tiloihin on vielä pahasti kesken. Kuva: Tuire Punkki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suomen paras olut -palkinto toi Iso-Kallan Panimolle hurjan kysyntäpiikin – samalla menossa on muutto isompiin tiloihin