Pienistä tuottajista on pian pulaa

Takavuosina Pieksämäen Siikamäen suoramyynnin valikoimiin kuuluivat jopa viiriäisen- ja ankanmunat. Kohta tavalliset kananmunatkin alkavat olla kauppiasparin, Ritva ja Pekka Villasen mukaan kortilla.

- Meillä oli ennen viisi kuusi munantuottajaa, nyt enää muutama. Tiukentuneet säädökset vaativat, että jokainen myytävä muna täytyy läpivalaista ja leimata. Eivät pienet tuottajat enää investoi kalliisiin laitteisiin vaan lopettavat.

- Yksi meille munia myyntiin tuonut tuottaja joutui lopettamaan siksi, etteivät uudet säädökset sallineet munantuotantoa samassa rakennuksessa, missä oli possuja. Tuottajan homma on mennyt tosi tiukaksi, kauppiaat harmittelevat.

Kaupan viimeiset munantuottajat miettivät kauppiasparin mukaan lopettamista myös ikääntymisen takia.

- Toinen taitaa kuitenkin vaihtaa vielä kerran kanat. Jos aikoo saada munia, on otettava uudet kanat yhdeksän kuukauden välein.

Suoramyynnin hyllystä on myös kadonnut luomuhunaja, vaikka Villasten mukaan purkeissa on täsmälleen samaa ainetta kuin ennenkin.

Luomu vaihtui lähituotteeksi

- Luomusäädökset ovat kiristyneet hunajatiloilla. Ennen riitti, että tilalle tehtiin luomutarkastus. Nyt luomutarkastus vaaditaan jokaiselle pesälle erikseen. Se on melkoinen kustannus tuottajalle, ja siksi meillä myydään nykyisin lähihunajaa luomuhunajan sijaan.

Vihannesten ja juuresten saanti lähiseudun tiloilta suoramyyntiin Siikamäkeen ei sekään ole enää nykyisin itsestäänselvyys.

- Viljelijöillä on yleensä sopimukset suurten ostajien kanssa. Sadot eivät ole olleet kovin hyviä viime vuosina, joten ylimääräistä myytävää ei ole. Myös me teemme sopimuksia viljelijöiden kanssa ja sitoudumme ostamaan esimerkiksi tiettyä perunalajia tietyn määrän. Ainakin multaporkkanat ovat tänä talvena vähissä.

Suurimpana tulevaisuuden uhkana liiketoiminalleen Villaset pitävät sitä, että asiakkaat vielä toistaiseksi lähiruuassa pitävät tuottajat lopettavat, eikä uusia tule tilalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.