Pikatestit: Siilinjärveläinen yhtiö kehitti uuden testin neuroborrelioosin toteamiseen

Siilinjärveläinen Reagena Oy on kehittänyt uuden pikatestin neuroborrelioosin varhaisen toteamisen avuksi. ReaScan CXCL13 on saanut CE-merkinnän ja sen markkinointi on käynnistynyt. Testin pääasiallinen markkina-alue alkuvaiheessa on Pohjoismaat ja Keski-Eurooppa.

Neuroborrelioosia tutkitaan aivo-selkäydinnesteestä eli likvorista. Nykykäytännön mukaan likvornäyte lähetetään CXCL13:n osalta analysoitavaksi keskuslaboratorioon ja tuloksen saaminen kestää päivistä muutamaan viikkoon. Uusi pikatesti tehdään hoitavassa yksikössä ja tulos saadaan 20 minuutissa, eikä näytettä tarvitse lähettää mihinkään.

Reagena kehittää ja valmistaa kaikki tuotteensa Siilijärven tuotantolaitoksessa. Yhtiö on kehittänyt maailman ensimmäiset pikatestit myyräkuumeen ja puutiaisaivokuumeen diagnosointiin. Myyräkuumetta aiheuttaa Puumala-virus. Puutiaisaivokuume on virusinfektio, joka tarttuu punkin puremasta.

Borrelioosi on punkin puremasta syntyvä tauti ja neuroborrelioosi sen pitkälle kehittynyt, keskushermostoon levinnyt vaihe. Reagenan tieteellisenä asiantuntijana toimiva kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Jukka Hytönen sanoo, että sairaus voi olla erittäin invalidisoiva.

– Mitä nopeammin diagnoosi saadaan, sitä nopeammin hoito voidaan aloittaa ja sitä nopeammin se tehoaa, hän toteaa tiedotteessa.

Hytösen mukaan Reagenan uuden testin vahvuuksia ovat nopeuden lisäksi herkkyys ja tarkkuus. Reagenan oman lukulaitteen avulla testituloksesta saadaan yksiselitteinen numeerinen arvo eikä testin tekijän tarvitse turvautua silmämääräiseen arviointiin.

Hytönen toimii apulaisprofessorina Turun yliopiston biolääketieteen laitoksella. Hän johtaa borrelioositutkimusta tekevää ryhmää, jonka työn yhtenä kohteena on diagnostiikka. Ryhmältä on tulossa ReaScan CXCL13 -pikatestin toimivuutta koskeva tieteellinen julkaisu.

Bioteknologian menetelmiä hyödyntävä Reagena on erikoistunut terveysteknologiaan ja kemian teollisuuteen. Terveysteknologiassa se on keskittynyt in vitro -diagnostiikkaan (IVD), jossa se kehittää ja valmistaa laboratoriotestejä tiettyjen eläinperäisten infektioiden diagnosointiin.

Lisäksi Reagena kehittää ja valmistaa tuotteita kumppaneilleen sopimusvalmistajana sekä tuottaa kemianteollisuuden osakomponentteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.