Pohjois-Savon talous vahvassa kasvussa: Viennin kasvu muuta maata parempaa

Kuluvan vuoden alkupuolisko osoittaa hyvän kasvun jatkuvan Pohjois-Savossa, josta oli jo merkkejä viime vuoden puolella. Samalla koko

maassa talouskasvu on viimeinkin vahvalla kasvuuralla. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Pohjois-Savon aluetalouskatsauksesta.

Viime vuosina talouskasvu on ollut yksinomaan kotimaisen kysynnän varassa, mutta nyt kasvun pohja on laajenemassa vientiin. Pohjois-Savossa vienti on lähtenyt vauhdikkaaseen ja muuta parempaan kasvuun. Alkuvuonna Pohjois-Savon vienti kasvoi 17,7 prosenttia kun koko maassa kasvua oli 10 prosenttia. Vienti on ollut vahvaa sekä metsä- ja puutuoteteollisuudessa, jossa kasvua on ollut 14,4 prosenttia sekä Pohjois-Savon suurimmalla vientialalla eli metalliteollisuudessa, jossa kasvua oli peräti 22,8 prosenttia.

– Pohjois-Savossa viennin ja yritystoiminnan kehitys on ollut paremaa kuin Suomessa keskimäärin, aluekehityspäällikkö Jari Jääskeläinen Pohjois-Savon liitosta toteaa.

Varkauden seudulla viennin arvo nousi jopa lähes 25 prosenttia. Ylä-Savossa kone- ja metalliyritysten ketju on kovassa kasvussa ja sen tuotteista pääosa menee vientiin. Alkuvuonna Ylä-Savon vienti kasvoikin lähes 13 prosenttia.

– Varkaudessa viennin kehitys on ollut monta vuotta heikkoa ja siellä vienti kasvoi viimeksi vuonna 2012, Jääskeläinen jatkaa.

Sisä-Savossa vienti kasvoi alkuvuoden aikana 21 prosenttia mekaanisen puutuoteteollisuuden myötä.

Kasvua on ollut kaikilla toimialoilla. Pohjois-Savossa kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi ensimmäisen puolen vuoden aikana 11,6 prosentttia. Koko maassa kasvu jäi 9,6 prosenttiin. Mikäli kehitys jatkuu samassa tahdissa on kuluvasta vuodesta tulossa kolmas peräkkäinen hyvän kasvun vuosi.

Kuopion seudulla liikevaihto kasvoi alkuvuoden aikana 6,2 prosenttia. Varkaudessa kasvua oli hieman enemmän, eli 7,1 prosenttia. Ylä-Savossa liikevaihto kasvoi 8,6 prosenttia. Eniten liikevaihto kasvoi kuitenkin Koillis-Savossa, jossa nousua oli 15,1 prosenttia.

Yritysten maksama palkkasumman kasvu on ollut Pohjois-Savossa pidemmällä aikavälillä samaa 2,5 prosentin vuosikasvun tasoa kuin koko maassa. Kuopion palkkasumma kasvoi alkuvuonna 4,1 prosenttia. Varkauden palkkasumma säilyi lähes ennallaan. Ylä-Savossa palkkasumma kasvoi 3,7 prosenttia viime vuoden takaiseen verrattuna.

Huolestuttavaa sen sijaan on Pohjois-Savon väestökehitys. Se on ollut heikointa yli kymmeneen vuoteen. Tilanne on sama koko Itä-Suomessa.

Väestökasvu on keskittynyt Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Varsinais-Suomeen. Pohjois-Savo menetti tammi-elokuun välisenä aikana 904 henkilöä. Vuosi sitten vastaava väestötappio oli 278 henkilöä. Luonnollinen väestökasvu heikkeni kaikilla seuduilla ja kaikilla alueilla kuolleiden määrä ylitti syntyneiden määrän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.