Pohjois-Savon yritykset odottavat kasvua – haittana jo pula ammattiväestä

Pohjois-Savon yritykset odottavat kasvua alkuvuoden tuotannossa ja myynnissä. Huhtikuussa yli viidennes vastaajista odotti suhdanteiden paranevan, vain kolme prosenttia pelkäsi tilanteen heikkenevän. Kannattavuus nousi vuodentakaisesta. Tämä ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) uudesta suhdannebarometrista, joka julkistettiin keskiviikkona Kuopion alueen kauppakamarilla.

EK:n asiantuntija Terhi Heikkonen selvitti, että kasvun uskotaan kiihtyvän Itä-Suomessa kesän lähestyessä. Liki joka kolmas yritys ilmoitti ammattityövoiman pulasta. Pohjois-Savossa rekrytointipulmia oli 38 prosentilla vastaajista ja liki joka viidennellä oli rajoitteita tuotantokyvyssä Joka neljäs vastaaja arvioi kysynnän heikoksi.

Pohjois-Savossa työväen määrä kasvoi hieman vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Väki lisääntynee myös toisella neljänneksellä, jos kausivaihtelu otetaan huomioon. Työvoiman palkkausongelmat ovat lisääntyneet, mutta tilanne vaihtelee paljon toimialoittain.

Kuopiolainen laskutuspalveluyritys Ropo Capital aikoo lisätä henkilöstöään Kuopion Viestikadulla. Palvelujohtaja Sami Pyylampi kertoi, että vielä rekrytoinnissa ei ole ollut ongelmia.

– Kun avasimme uuden call centerin, löysimme siihen hyvin työntekijöitä. Digiosaajapuolella kilpailu työntekijöistä lisääntyy varmaan myös Kuopiossa, hän otaksui.

Kuopiota suosii Ropo Capitalin sijaintipaikkana myös se, että työntekijöiden vaihtuvuus ei ole niin suurta kuin etelässä. Esimerkiksi reskontra-asiantuntija Johanna Putkonen on ollut töissä kolme vuotta. Hän painotti hyvän työilmapiirin merkitystä.

– Tänne on kiva tulla töihin, hän huomautti.

Yrityksen teknologiajohtaja Ilkka Sammelvuo vahvisti, että jatkuvasti etsitään uusia hyviä tyyppejä.

Myös jyväskyläläinen Protacon on kasvu-uralla. Projektipäällikkö Ismo Tolonen kertoi, että tänä vuonna yritys rikkoo 30 miljoonan euron liikevaihdon rajan.

– Kuopiossa olemme pitkälti ohjelmistovetoinen talo. Olemme kiinnostuneet yrityskaupoista Kuopiossa. Nyt Kuopiossa on viisi henkeä, mutta tarkoitus on nostaa määrä kymmeneen, hän sanoi.

Tahko Chaletin uusi liiketoimintajohtaja Synne Nordström selvitti, että Tahkon lomakeskuksella on monia kehittämishankkeita Kuopion Nilsiässä.

– Haluan kehittää asiakaslähtöisyyttä ja palvelua. On hyvin tärkeää, että saamme osaavaa henkilökuntaa, muuten toimintaa ei voida kasvattaa. Koulutusyhteistyötä on lisättävä, hän painotti.

Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi korosti, että koulutuksen pitäisi vastata paremmin tarjolla olevaan työhön. Myös työperäistä maahanmuuttoa pitäisi helpottaa.

Suomen teollisuudessa kehitys on ollut vahvaa. Tilanne on päätoimialoilla keskimääräistä parempi. Rekrytointiongelmat ovat

Näkymät seuraavalle puolelle vuodelle ovat suotuisat. Suhdannekuvan arvioidaan kirkastuvan hieman seuraavana puolena vuotena. Yleisiä suhdannenäkymiä luotaava saldoluku oli teollisuudessa tasolla +18 (tammikuussa +17). Rakentamisen odotetaan pysyvän liki ennallaan: saldoluku on -2 (tammikuussa +4). Palvelualojen näkymät nousivat +17 pisteeseen (tammikuussa +15).

Tuotannon ja myynnin kasvu on jatkunut. Palveluissa vauhti jäi hieman odotuksia hitaammaksi. Teollisuuden tilausten määrä on yhä kasvanut. Lähikuukausina kasvun ennustetaan jatkuvan melko ripeänä. Odotukset kolmannelle vuosineljännekselle ovat hyvät.

Teollisuuden tilauskanta on tavallista isompi: 88 prosentilla vastaajista oli kapasiteetti hyödynnettynä (tammikuussa 80 %). Rakentamisessa tilauskanta koheni yli tavanomaisen.

Tiedusteluun vastasi 1 251 yritystä, joilla on Suomessa liki 260 000 työntekijää. Pohjois-Savossa vastasi 60 yritystä, joilla on 12 000 työntekijää.

Uusimmat

Talous

Odotettu hanke alkaa -muotoilusta kasvuvoimaa Itä-Suomeen

Uusi EU-hanke: Ylä-Savoon lisää työväkeä

Renault'n, Nissanin ja Mitsubishin johtajalle vaaditaan potkuja – Nissanin johtokunta koolla torstaina

Isän elämäntyöstä nousi merkitys ja lohtu – Maria Martikaiselle Genelec on elämän mittainen tarina

Savon Yrittäjät hilpeissä tunnelmissa Tahkolla – katso kuvasarja

Yrittäjät juhlivat Tahkolla – perheyritys nappasi hienon palkinnon

APECin kokouksessa puhuneen Kiinan presidentin mukaan asiat pitää ratkaista neuvottelemalla –  ei yhteenotoilla

Panimoliiton johtoon Riikka Pakarinen

Kuopion Panza jatkaa Jyväskylän konkurssista huolimatta

Olvi kaavailee mittavaa investointia Iisalmeen - nouseeko Luuniemeen uusi jättivarasto?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.