Posti esittää valtiontukea paperilehtien jakeluun maaseudulla –  perusteena "moniarvoisen tiedonvälityksen turvaaminen" haja-asutusalueilla

Posti esittää määräaikaista valtiontukea paperilehtien jakeluun maaseudulla. Posti perustelee ehdotustaan sillä, että tuki mahdollistaisi moniarvoisen tiedonvälityksen myös haja-asutusalueilla.

–  Posti kantaa suurta huolta siitä, miten turvataan sanomalehtien jakelu ja Postin yleispalvelu sekä miten hoidetaan erityisesti haja-asutusalueen jakelu seuraavina vuosina rajusti laskevissa kirjevolyymeissa. Paperilehdillä on edelleen suuri merkitys tilaajille ja lehtitaloille, ja nyt tarvittaisiin kestävä silta digiaikaan, arvioi Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen tiedotteessa.

Postinjako on kallista harvaan asutuilla alueilla

Jakeluvolyymien lasku nostaa Postin mukaan lehtien jakelun yksikkökustannukset kestämättömälle tasolle. Yhtiö kertoo, että harvaan asutuilla alueilla postinjakelun kustannukset ovat keskimäärin yli kaksi kertaa niin suuret kuin tiheään asutuilla alueilla.

–  Valtio voisi tukea paperisten sanomalehtien jakelua järjestämällä julkisen kilpailutuksen sanomalehtien jakelusta eri jakeluoperaattorien kesken viestintäviraston määrittelemillä alueilla, joilla ei ole toteutettu kaupallisin ehdoin sovittua tilattujen sanomalehtien varhaisjakelua, Malinen sanoo.

Hänen mukaansa toinen vaihtoehto on, että valtio tukisi haja-asutusalueiden kannattamattomia jakeluita ostopalveluilla.

Posti kertoo, että Suomi on tällä hetkellä Euroopan ainoita maita, jossa valtio ei tue postin tai lehtien jakelua. Suomessakin sanomalehtien jakelua tuettiin vuoteen 1995 saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.