Professori: Fortumin järjestely pistää hivenen silmään

Fortumin, Rosatomin ja Gazprom Energoholdingin järjestely vahvistaa merkittävästi Fennovoiman ydinvoimalan toteutumismahdollisuuksia. Tampereen yliopiston professorin Pami Aallon mielestä "pistää hivenen silmään", että Fortum mahdollistaa Rosatomin ydinvoimahankkeen Suomessa.

Tällaiset omistusjärjestelyt ovat Aallon mukaan kuitenkin tyypillisiä venäläisille energiayhtiöille. Venäläisyhtiöt pyrkivät järjestelyillä länsimarkkinoilla ja ovat sinne päästäkseen valmiita myymään energian tuotantoa Venäjältä.

- Sinänsä tällaiset hankkeet eivät ole tavattomia, mutta tämä olisi ensimmäinen tässä uudessa ilmastossa, joka menisi läpi, Aalto huomauttaa ja lisää, että kansainvälisesti yhteistyöhankkeita venäläisyritysten kanssa on päin vastoin laitettu jäihin.

Järjestelyssä Fortum ja Gazprom järjestelevät omistustaan energiantuotantoyhtiö TGC-1:ssä Venäjällä. Gazprom Energoholding luopuu vesivoiman tuotannosta, joka siirtyy Fortumin ja Rosatomin perustettavaan yhteisyritykseen.

Aalto pitää erikoisena, että ydinenergiaan erikoistunut Rosatom lähtee mukaan vesivoiman tuotantoon. Fortumin kannattaa hänen mielestään varautua siihen, että venäläisyhtiö myy omistuksensa myöhemmin.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä Fortum lähtee vain vesivoiman takia mukaan Fennovoima-hankkeeseen. Hän pitää surullisena, että merkittävä kotimainen energiayhtiö lähtee mukaan tällaiseen taaksepäin katsovaan hankkeeseen.

Niinistön mukaan Fortumin ja Fennovoiman yhteinen hanke kuulostaa hyvin erikoiselta koplaukselta. Niinistön mielestä herää kysymys siitä, miten paljon Fortumia on asiasta painostettu.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoo, että Fortum on tehnyt ratkaisunsa itse. Vapaavuori muistuttaa, että on Fortumin strategian mukainen ratkaisu keskittyä enemmän vesivoimaan, jota he saavat Venäjältä massiivisen määrän osana järjestelyä. Ministerin mukaan myös yhtiön kokonaisasema Venäjällä on ratkaisun jälkeen yhtiön kannalta mielekkäämpi.

Fennovoiman ydinvoimalahanketta vastustava Pro Hanhikivi -yhdistys arvostelee sitä, että Fortum ilmoitti mahdollisesta osallistumisestaan hankkeeseen vain muutamaa päivää ennen kuin eduskunnan on määrä äänestää Fennovoiman ydinvoimaluvasta.

Yhdistyksen mukaan on kyseenalaista, onko eduskunnalla riittävät tiedot äänestyksen pohjaksi. Yhdistyksen mukaan pitäisi muun muassa arvioida, miten uusi tilanne voisi vaikuttaa tuleviin energiapoliittisiin päätöksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Fennovoiman kotimaisuusaste varmistui Fortumin avulla