Puuliitto: joka neljäs talvella työtön

Puu- ja erityisalojen liiton vajaasta 45 000 jäsenestä jopa 10 000 on ensi talven aikana työttömyysturvan piirissä, kertoo liiton työllisyystiedustelu. Kyselyyn vastasivat alan yritysten luottamusmiehet lokakuussa.

- Alan työllisyysnäkymät olivat viimeksi näin heikot 1990-luvun alussa, sanoo Puuliiton Kuopion aluetoimitsija Kirsi Koponen.

Puuliitto edustaa mekaanisen metsäteollisuuden, puusepänteollisuuden, metsä- ja metsäkonealan, venealan ja maatalousalojen työntekijöitä.

Kirsi Koposen mukaan Pohjois-Savon sekä Etelä-Savon ja Turun työllisyysnäkymät ovat heikentyneet kaikkein voimakkaimmin. Pohjois-Savon sijoitukseen vaikuttavat osaltaan Bellan pitkäaikaiset lomautukset.

- Pohjois-Savon alueella on käynnissä varsinainen lomautusbuumi, jossa talossa jos toisessa tehdään lyhennettyä työviikkoa tai lomautetaan väkeä toistaiseksi, Koponen kertoo.

Lomautusbuumin hopeareunus on vain se, ettei kyse ole sentään irtisanomisaallosta. Maailmantalous enteili yt-neuvotteluja useimmissa yrityksissä jo kesäloman jälkeen, ja toimenpiteet ovat nyt pääosin jo käynnissä.

Jeld-Wen lomauttaa Kuopiossa puolet Toimintaansa sopeuttavien joukkoon liittyy myös ovivalmistaja Jeld-Wen Suomi Oy, jonka suurin tehdas sijaitsee Kuopiossa.

Savon Sanomien saamien tietojen mukaan tehtaan 122 työntekijästä tasan puolet lomautetaan. Tuotanto pysyy käynnissä supistetuin joukoin.

Lomautettavista työntekijöistä osa lomautetaan toistaiseksi, osa pysyy töissä vuoroviikoin. Lomautukset astuvat voimaan aaltoina kahden ja neljän viikon päästä.

Vastaavat neuvottelut ovat käynnissä Jeld-Wenin muillakin tehtailla Asikkalassa ja Kuortaneella.

- Tässä kysyntätilanteessa mikään tehdas ei ole kovin hyvässä tilanteessa. Kuopion tehdas on tähän asti ollut erittäin hyvässä tilanteessa, mutta tällä hetkellä rakentamisen kysyntä heikkenee kaikkialla, toimitusjohtaja Martti Pernanen sanoo.

Savon Sanomien tietojen mukaan tilanteeseen suhtaudutaan tehtaalla ymmärtäväisesti, vaikkei lomautuksista tietenkään olla mielissään. Ovitehtaankin tilausten hiipumisen taustalla on maailmanlaajuinen rakentamisen hiljentyminen.

Toimihenkilöitä ehkä vähennetään Tehdasväen lisäksi Jeld-Wen on käynnistänyt yhteistoimintaneuvottelut koskien yrityksen toimihenkilöitä kaikilla paikkakunnillaan, myös Kuopiossa. Heidän osaltaan yritys saattaa päätyä pysyvämpiinkin sopeuttamistoimiin.

Toimitusjohtaja Pernasen mukaan rakentamisen vauhti on muutamana edellisenä vuonna ollut niin kova, ettei tuotannossa ole juuri ollut kausivaihtelua.

Tämän talven ongelmia ei kuitenkaan ratkaista lomajärjestelyihin ja määräaikaisuuksiin perustuvilla joustoilla.

- Kysynnän lasku ei ehkä koske korjausrakentamista, mutta meille korjausrakentaminen ei yksistään riitä. Tarvitsemme uudisrakentamista, ja kun on iso kapasiteetti, joudutaan miettimään korjaustoimia, Pernanen sanoo.

Jeld-Wen Suomi Oy kuuluu yhdysvaltalaiseen konserniin, joka on maailman johtava ovien ja ikkunoiden valmistaja. Sillä on tuotantoa yli 20 maassa. Suomessa yrityksellä on noin 360 työntekijää, joista noin 75 on toimihenkilöitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kysely: Maaseudun yritysten näkymät ovat synkentyneet – tulevat omistajanvaihdokset patoavat investointeja

Olvin ja Ponssen tuloskehitys parempi kuin pörssissä keskimäärin – kassavirta-analyysin tulos yllättää myönteisesti

Arto Tiitinen arvostaa yritysten ristiinpölytystä – "Välillä on hyvä heittää aivot narikkaan ja kuunnella metsän huminaa"

OP Pohjois-Savo lyhentää Leppävirran, Nilsiän, Siilinjärven ja Suonenjoen konttoreiden aukioloaikoja

Yhdysvallat ja Kiina pääsivät sopuun kauppaneuvotteluissa: sunnuntaille kaavaillut tullikorotukset peruuntuvat, Kiina lisää maataloustuotteiden ostoja

Bloombergin ja Financial Timesin lähteet: USA ja Kiina päässeet sopuun kauppaneuvotteluissa

EU jatkaa Venäjä pakotteita ratkaisuyrityksistä huolimatta

Euroopan keskuspankki mallaa strategiaansa ilmastokriisin vaatimuksiin – Lagarde piti talouden työkalupakkinsa avoinna ensiesiintymisessään EKP-pomona

Kasviliha-sanasta puhkesi riita, josta sanan lanseerannut Pouttu toivoo nyt hallinto-oikeuden ratkaisua: "Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan"

Naisjohtajien määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa uuteen ennätykseen – kehitystä tukee aiempi nousu liiketoimintojen johtopaikoille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.