Rahoitusalalle ei sopua, kaksipäiväinen lakko alkaa huomenna

Rahoitusalan työriitaan ei löytynyt sopua, joten kaksipäiväinen pankkilakko alkaa huomenna. Valtakunnansovittelija Minna Helle sanoo olevansa pettynyt tilanteeseen.

– Kaikki sovun mahdollisuudet on tällä erää haravoitu. Osapuolten näkemyserot ovat niin suuret, ettei riitaa pystytä vieläkään ratkaisemaan, Helle sanoo tiedotteessa.

Lakkoon osallistuvat Ammattiliitto Pro, Nousu, Ylemmät Toimihenkilöt YTN sekä Danske Bankin Esimiehet ja Asiantuntijat ja Danske Bankin henkilöstöyhdistys.

ICT-alan toimihenkilöt ovat ilmoittaneet tukevansa lakkoa työsaarrolla. Pron finanssisektorin ja ICT- ja viestintäsektorin johtaja Antti Hakala kertoi aiemmin, että työsaarto tarkoittaisi, että verkkopankkien mahdolliset ongelmat voivat jäädä korjaamatta lakon aikana, sillä pankeilta tulevia työtilauksia ei käsiteltäisi.

Edellinen lakko oli viime torstaina ja perjantaina. Uusia sovittelutapaamisia ei ole sovittu, mutta Helteen mukaan keskusteluja jatketaan heti, kun se on mahdollista.

Viikonlopputyö kiistakapulana

Suurimpana kiistakapulana tänään jatkuneissa keskusteluissa oli viikonlopputöiden teettäminen. Ammattiliitto Nousun mukaan palkansaajapuolet ovat esittäneet viikonlopputöiden teettämiseen ratkaisuksi paikallista sopimista. Näin yrityskohtaiset erityispiirteet olisi mahdollista huomioida, liitto sanoo tiedotteessaan.

Työnantajapuolen mukaan paikallinen sopiminen ei tässä viikonlopputöiden kohdalla toimi.

– Paikallisia sopimuksia lauantaityöstä on syntynyt vain muutamia, neuvottelut ovat olleet pitkiä, ja ehdoista on tullut kohtuuttomia. Lisäksi säännöllisen työajan sijoittaminen sunnuntaille ei ole käytännössä mahdollista nykymääräysten mukaan, Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa työnantajien ehdottama malli mahdollistaa työntekijöiden henkilökohtaisen tilanteen huomioon ottamisen. Työnjohto-oikeus koskee vain tilanteita, joissa vapaaehtoisia ei ole riittävästi, tiedotteessa sanotaan.