Rajaton netti yhä suositumpi: "Internet-yhteys alkaa olla puhelinliittymien olennaisin tekijä"

Puhelinliittymässä tärkein valintakriteeri on nyt internet-yhteyden nopeus. Näin sanovat Suomen suurimpien puhelinoperaattorien DNA:n, Elisan ja Telian liiketoimintajohtajat.

Viime vuosina kaikkien operaattorien suosituimpaan puhelinliittymään kuului rajaton internet-yhteys.

Kuopiolainen Mikko Koskinen hankki uuden iPhone-puhelimen torstaina Telian liikkeestä.

– Rajaton internet on tärkeä, koska käytän älypuhelinta paljon tietokoneena. Iso muisti on myös tarpeellinen ominaisuus, Koskinen sanoi.

Myyjä Juuso Ollikainen vahvisti, että rajattoman internetin sisältävät paketit ovat suosittuja.

Elisan liiketoimintajohtaja Matias Castrén kuvaa internetin puhelinkäytön lisääntymistä trendiksi, jolle ei näy loppua.

– Internet-yhteys alkaa olla puhelinliittymien olennaisin tekijä. Se tarkoittaa sitä, että ihmiset haluavat parempia yhteyksiä ja he hankkivat puhelimiinsa nopeamman internet-yhteyden.

DNA:n puheliiketoimintajohtaja Cedric Kamtsan jopa kehottaa liittymää valitessa miettimään ensin, mitä puhelimella haluaa internetissä tehdä ja valitsemaan liittymän nopeuden sen perusteella.

DNA:lla ja Telialla suosituimman liittymän internet-nopeus oli 100 megabittiä sekunnissa. Elisan Matias Castrén ei halunnut nimetä suosituinta liittymää, mutta kertoi, että kaksi kolmannesta yrityksen myymistä liittymistä sisältää rajattoman internetin kiinteällä kuukausimaksulla.

Rajattomiin liittymiin kuuluvat usein myös rajattomat tekstiviestit ja puhelut. Tämä on ristiriidassa Viestintäviraston tilastojen kanssa, joiden mukaan lähetettyjen tekstiviestien määrä väheni puoleen vuosien 2012 ja 2017 välillä.

Operaattorit myöntävät, että tekstiviestit ovat monilta osin korvautuneet Whatsappin ja Messengerin kaltaisilla viestisovelluksilla. Rajattomia puheluita ja tekstiviestejä markkinoidaan tästä huolimatta helppoudella. DNA:n Kamtsanin mukaan puheluiden ja tekstiviestien painopiste on siirtynyt nimenomaan rajattomiin liittymiin.

– Asiakkaat haluavat huoletonta puhelimen käyttöä, ettei heidän tarvitse miettiä sitä, paljonko he käyttävät puheluita ja tekstiviestejä.

Telian liiketoimintapäällikkö Petri Lindqvist kuvaa operaattorin suhtautumista asiaan erilaiseksi kuin muilla suurilla operaattoreilla. Heidän suosituimmassa liittymässään puheluminuutit ja tekstiviestit on rajattu 1 200 kappaleeseen kumpaakin. Päätöksen taustalla on hänen mukaansa asiakastutkimus.

– Asiakkaat olivat sitä mieltä, että rajattomissa puhelu- ja tekstiviestipaketeissa he maksavat turhasta. Suomalaiset kuluttajat ovat jo melko valveutuneita.

Lindqvist uskoo, että 1 200 minuutin ja tekstiviestin paketista jää osa käyttämättä monelta asiakkaalta, mutta hän kuvaa suurien määrien eduksi niiden turvallisuutta lisääntyneen käytön varalta.

Puhelu- ja viestirajoitteista huolimatta Lindqvist puolustaa rajattomia internet-yhteyksiä. Hänen mukaansa tavallisen ihmisen on vaikea arvioida puhelimella kuluttamiansa datamääriä.

– Datamäärän pitää olla rajaton, mutta suurin osa kuluttajista pystyy arvioimaan, paljonko he puhuvat tai lähettävät tekstiviestejä. Se antaa hinnoitteluun hirveästi mahdollisuuksia.

Erot ikäryhmien välillä ovat myös operaattorien mukaan pienenemässä. Elisan Matias Castrénin mukaan vanhemmat ikäluokat alkavat saavuttaa nuoria, vaikka he käyttävätkin yhä eniten internetiä puhelimella.

– Nettikäytössä nuoremmat ovat olleet edelläkävijöitä, mutta nettiyhteyden tarve ja käyttö kasvaa eniten vanhemmissa ikäluokissa.

Kaikilla operaattoreilla on myös liittymiä, joissa on hidas internetyhteys. Lisäksi tarjolla on liittymiä, joissa maksetaan erikseen puheluminuuteista ja tekstiviesteistä toteutuneen käytön mukaan.

Liittymät pyrkivät kilpailemaan muillakin ominaisuuksilla. Telia on pudottanut hintoja suosituissa matkakohteissa. DNA:n Kamtsanin mukaan liittymäasiakkaille myydyt tarjoushintaiset puhelimet ovat olleet pidettyjä.

Operaattoreilta kerrotaan myös, että määräaikaisia sopimuksia tai kytkykauppoja ei enää haluta. Elisan Castrénin mukaan tässäkin näkyy helppouden arvostus.

– Jos ei ole tyytyväinen operaattorin palveluun tai liittymään, siitä pääsee helposti eroon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä

Koronan aiheuttama kysyntäkuoppa pudotti Outokummun tuloksen tappiolliseksi

Tiktok uhkaa Trumpin hallintoa oikeustoimilla Yhdysvalloissa

Teknologiateollisuus vaatii hallitukselta pikimmiten uutta tukipakettia – "Elinkelpoisia viennin pk-yrityksiä ei saa jättää pulaan"

Postin tulos painui kirjepostin ennätyksellisen vähenemisen myötä

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat jatkaneet nousua

PeeÄssän alkuvuoden tulos kärsi koronasta – "Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa voidaan olla hyvin tyytyväisiä"

Ruotsin talous supistui keväällä 8,2 prosenttia viimevuotisesta

Sampo hieroo miljardikauppaa ennemistöosuudesta brittiläisessä vakuutusyhtiössä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.