Rakennusliike U. Lipsanen

- Olemme keskittyneet yli kahden miljoonan euron urakoihin. Käytännössä se tarkoittaa vähintään kahden tuhannen neliön hallia. Siksi menee välillä aikaa, ettei täällä päin ole meille sopivia töitä, sanoo Rakennusliike U. Lipsasen toimitusjohtaja Matti Lipsanen .

Mutta nyt on. Lipsasen rakennusliike urakoi Varkauden Tyyskänniemeen Navitas kakkosta. Se ensimmäinenkin on heidän urakoimansa.

Käytännössä Navitas-kokonaisuus Varkaudessa on suurin rakennusliikkeen toteuttama kohde. Lipsasen rakennusliike on erikoistunut julkisten tilojen, sekä liike- ja teollisuustilojen rakentamiseen.

Omaan asuntotuotantoon he ovat ryhtyneet vasta toissa vuonna, ensimmäistä kertaa sitten 80-luvun.

Historia alkaa vuodesta 1950, jolloin Uuno Lipsanen perusti rakennusliikkeen Juvalle. Ensimmäinen urakka oli Sulkavan paloasema. Sen jälkeen on rakennettu paljon ja viimeisimmät kohteet ovat esimerkiksi Honeywellin toimitalo Kuopiossa, Vierumäen urheiluopiston ampumahalli ja Porvoon suuri S-market.

Tuuria ja varovaisuutta

Rakennusbisnes on suhdanneherkkä ala. Esimerkiksi 1960-luvulla Pieksämäellä rakennettiin VR:n myötä paljon. Seuraava vuosikymmenen urakoitiin töitä Varkaudessa. Sitten tuli 1990-luvun lama ja rakentaminen hiljeni.

- Silloin laajensimme toimintaamme Jyväskylään, Kuopioon ja Mikkeliin. Nyt on taas nähtävissä piristymistä Pieksämäen ja Varkauden alueilla.

Lipsasen rakennusliike on selvinnyt vaikeiden aikojen yli osaksi myös tuurilla, mutta sitäkin enemmän harkitulla varovaisuudella.

- Hyvän hallitustyöskentelyn ansiosta osasimme painaa jarrua ajoissa. Organisaation on oltava kevyt, mutta tehokas. Huonoina aikoina on osattava vetää toimintaa suppeammalle. Tuottavuutta pitäisi saada nousemaan ja rakennusalalla siihen on hyvät mahdollisuudet.

Pieksämäki paras paikka

Lipsasen rakennusliikkeessä on haettu oman rakennusprosessin tehostamista erilaisilla hankkeilla. On osattava katsoa kauemmas ja ennakoitava tulevaisuutta sekä hyödynnettävä tekniikan mahdollisuudet. Esimerkkinä on vaikkapa asukkaita palveleva kerrostalo.

- Kyseessä ei ole vanhustentalo. Asunnot saa kuitenkin varusteltua niin, että ihminen voi asua siellä normaalia elämää mahdollisimman pitkään.

Rakennusliike U. Lipsanen aikoo olla ja pysyä Pieksämäellä myös jatkossa. Sijainti ei voisi olla rakennusyhtiölle parempi.

- Kuopio, Mikkeli, Jyväskylä ja Varkaus ovat kaikki alle tunnin matkan päässä. Hyvää sijaintia pitää pystyä paikkakunnalla hyödyntämään enemmän.

Ideaparkin myötä Pieksämäki on juuri nyt kasvun aallonharjalla.

- On ollut jo pitkään näkyvissä, että Pieksämäki lähtee nousuun. Se ei johdu yksin Ideaparkista. Päätös sen rakentamisesta tänne oli erittäin hyvä. On täällä ruikutettu kurjuutta jo niin pitkään, että nyt voidaan jo vähän röyhistää rintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.