Riikinvoima pyörii nyt täydellä kuormalla

Riikinvoiman uusi jätteenpolttolaitos Leppävirran Riikinnevalla on päässyt tällä viikolla täyteen toimintaan.

– Koepolttoja ja koeajoja tehdään nyt koko laitoksen mittakaavassa. Jätekuormat alkavat olla hyvin lähellä normaalia tasoa, kertoo Riikinvoiman toimitusjohtaja Juha Räsänen.

Täydet jätemäärät tarkoittavat noin 3 000 tonnia jätettä viikossa, mikä puolestaan merkitsee noin 20 jätekuormaa päivässä. Kokonaisuudessaan jätteenpolttolaitos ottaa vastaan noin 145 000 tonnia jätettä vuodessa.

Räsäsen mukaan 123 miljoonaa euroa maksavan laitoksen käyttöönotto on tapahtunut lähes alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Kuitenkin ison laitoksen koekäytön aikana tulee aina yllätyksiä ja asioita, joita joutuu korjailemaan.

– Mutta laitos on toiminut siinä mielessä hyvin, että käyttökeskeytyksiä ei ole elokuun puolivälin jälkeen ole ollut, sanoo hän.

Jätevoimalan työmaalla työskenteli kiivaimpaan aikaan viime keväänä lähes 400 työntekijää. Nyt viimeistelyvaiheessa väkimäärä on pudonnut neljäsosaan, eli noin sataan henkilöön.

Polttolaitokselle tulee jätettä jo kaikilta sopimuskumppaneilta yhtä osakasta lukuun ottamatta. Ainoastaan pohjoisessa Keski-Suomessa toimiva Sammakkokangas ei ole vielä toimittanut jätettä. Sen sijaan alueelliset jäteyhtiöt Pohjois-Savosta, Etelä-Savosta, Kainuusta ja Pohjois-Karjalasta ovat jo ajaneet jätettä Leppävirralle.

Ensimmäiset jäte-erät tulivat Riikinnevalle heinäkuun puolivälissä. Turbiinilla tuotettiin sähköä verkkoon ensimmäisen kerran 12. elokuuta ja ensimmäiset kaukolämpötoimitukset Varkauden Aluelämmölle alkoivat 18. elokuuta. Laitoksen kaukolämmön vuosituotanto on 180 gigawattituntia vuodessa.

– Tähän mennessä olemme tuottaneet jo sellaiset 6 000 megawattituntia lämpöä Varkauteen.

Sähköntuotanto on puolestaan noin 90 gigawattituntia vuodessa. Sähkö johdetaan valtakunnan verkkoon ja sitä kautta valtakunnallisille sähkömarkkinoille.

Pohjois-Savon jätehuoltoyhtiö Jätekukon toimitusjohtajan Arto Ryhäsen mukaan alku on mennyt suunnitelmien mukaan myös Jätekukon näkökulmasta.

– Jätekuormia on mennyt sinne hyvin. Jätemäärät ovat vaihdelleet. Joinakin viikkoina Riikinvoimalle on mennyt meiltä enemmän jätettä kuin sitä on tullut.

Jätekukko on kuitenkin voinut toimittaa jätettä tarvittaessa enemmän kuin on kerännyt, sillä jätekeskuksella iso kasa jätettä odottamassa Riikinvoimaa.

Riikinnevalla poltettavalla jätteellä on tiukat laatuvaatimukset. Sekajätteen seassa ei saisi olla metallia, lasia, biojätettä eikä oikein mitään muutakaan sinne kuulumatonta. Riikinvoiman Juha Räsänen myöntää, että syntypaikkalajittelussa on vielä parannettavaa.

– Mutta eihän tämä meille yllätyksenä tullut. Olemme lähteneet siitä, ettei täydellistä lajittelua vielä tapahdu. Metallia on edelleen paljon, samoin lasia ja biojätettä.

Kiinteistöliiton keskiviikkona julkaiseman Indeksitalo-vertailun mukaan jätteenpolttolaitos alensi jätehuoltomaksuja Pirkanmaalla.

Jätekukon Ryhänen ei kuitenkaan uskalla luvata jätemaksujen hintojen laskua.

– Jos Riikinvoima toimii kuten on suunniteltu, jätemaksuissa ei ole ainakaan korotuspaineita, hän sanoo.

– Jos hommat jatkuisivat nykyvolyymilla, niin todennäköisesti hintoja voitaisiin alkaa vähän alentaa. Koska kuitenkin on tulossa hankintalain uudistus, en uskalla ottaa kantaa siihen, miten jätemaksujen käy jatkossa, Ryhänen jatkaa.

Riikinvoima: Yhdyskuntajätteet poltetaan energiaksi

Riikinvoiman kattilassa poltetaan tulevaisuudessa yhteensä 57 itä- ja keskisuomalaisen sekä kainuulaisen kunnan yhdyskuntajätteet. Käytännössä se tarkoittaa noin 640 000 asukkaan jätteitä.

Riikinvoiman hanke käynnistyi syksyllä 2010 ja esiselvitys valmistui seuraavana keväänä. Ympäristölupahakemus jätettiin keväällä 2013 ja samalla pyydettiin tarjoukset laitetoimittajilta. Hanke kilpailutettiin uudelleen ensimmäisessä kilpailutuksessa tapahtuneen virheen vuoksi.

Hankintapäätös tehtiin heinäkuussa 2014 ja investointipäätös tehtiin saman vuoden syyskuussa. Laitoksen toimittaa Andritz ja sen on määrä valmistua joulukuussa.