Robotit hoitavat pian opettajienkin töitä

Maailmantalouden tilanne brexitin ja Trumpin välissä ei tarjoa kasvualustaa teollisuudelle, maalaili tulevaisuutta Teknologiateollisuuden Itä-Suomen aluepäällikkö Esa Näätänen torstaina Siilinjärvellä.

– Ratkaisu on lisätä työn tuottavuutta. Tehokkuutta saadaan lisää digitalisaatiolla ja robotiikalla, Näätänen sanoi avatessaan Itä-Suomen teollisuusseminaarin.

Teollisuuden tuloilla rahoitetaan puolet hyvinvointivaltion kustannukset, Näätänen muistutti.

– Teknologiateollisuuden liikevaihto on laskenut viime vuodesta kaksi prosenttia.

– Huolestuttavinta on kuitenkin, että tuottavuustavoitteet ovat karanneet. Vientiteollisuudessakin tavoitteista on jääty kymmenen prosenttia.

– Hallituksenkin asettamien kiky-tavoitteiden ja todellisuuden välillä on iso aukko. Se on täytettävä jollakin, Näätänen sanoi.

Digitalisaatio tarjoaa nopeat mahdollisuudet vaihtaa toimintaa tilanteiden muuttuessa, tutkimusprofessori Heikki Ailisto viitoitti tietä tuottavuuteen.

Ailisto työskentelee Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä. Hän johtaa VTT:n teollisen internetin ohjelmaa.

– Perinteinen tapa on ollut, että digitalisaatio torjutaan, eli se ei koske meitä, Ailisto mainitsi.

– Seuraava vaihe on, että digitalisaatio liimataan nykyisiin prosesseihin eli hommataan koneet ja sovellukset. Se tuottaa yleensä vain ylimääräistä työtä: järjestelmät vanhentuvat eivätkä kommunikoi keskenään.

– Murros tarjoaa kuitenkin aina uudet mahdollisuudet, kun lähdetään miettimään ratkaisuja avoimin mielin. Käytetään hyväksi esimerkiksi pilvipalveluja ja verkostoja, jolloin tietoon päästään käsiksi erilaisin laittein, Ailisto sanoi.

Rutiinitöiden automatisoinnin Ailisto ennusti etenevän pitkin askelin.

– Kymmenen vuoden päästä robotit hoitavat monia tehtäviä, kun tietotyönkin rutiineja automatisoidaan.

– Monissa nykyisissä töissä 30–60 prosenttia on rutiinia, joka on automatisoitavissa. Sellaisia rutiineja löytyy varmasti esimerkiksi lakimiesten, opettajien ja toimittajien töistä.

– Muutos ei tarkoita, että työvoima vähenisi 30–60 prosenttia, mutta työnkuvat muuttuvat, Ailisto sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.