Robotit hoitavat pian opettajienkin töitä

Maailmantalouden tilanne brexitin ja Trumpin välissä ei tarjoa kasvualustaa teollisuudelle, maalaili tulevaisuutta Teknologiateollisuuden Itä-Suomen aluepäällikkö Esa Näätänen torstaina Siilinjärvellä.

– Ratkaisu on lisätä työn tuottavuutta. Tehokkuutta saadaan lisää digitalisaatiolla ja robotiikalla, Näätänen sanoi avatessaan Itä-Suomen teollisuusseminaarin.

Teollisuuden tuloilla rahoitetaan puolet hyvinvointivaltion kustannukset, Näätänen muistutti.

– Teknologiateollisuuden liikevaihto on laskenut viime vuodesta kaksi prosenttia.

– Huolestuttavinta on kuitenkin, että tuottavuustavoitteet ovat karanneet. Vientiteollisuudessakin tavoitteista on jääty kymmenen prosenttia.

– Hallituksenkin asettamien kiky-tavoitteiden ja todellisuuden välillä on iso aukko. Se on täytettävä jollakin, Näätänen sanoi.

Digitalisaatio tarjoaa nopeat mahdollisuudet vaihtaa toimintaa tilanteiden muuttuessa, tutkimusprofessori Heikki Ailisto viitoitti tietä tuottavuuteen.

Ailisto työskentelee Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä. Hän johtaa VTT:n teollisen internetin ohjelmaa.

– Perinteinen tapa on ollut, että digitalisaatio torjutaan, eli se ei koske meitä, Ailisto mainitsi.

– Seuraava vaihe on, että digitalisaatio liimataan nykyisiin prosesseihin eli hommataan koneet ja sovellukset. Se tuottaa yleensä vain ylimääräistä työtä: järjestelmät vanhentuvat eivätkä kommunikoi keskenään.

– Murros tarjoaa kuitenkin aina uudet mahdollisuudet, kun lähdetään miettimään ratkaisuja avoimin mielin. Käytetään hyväksi esimerkiksi pilvipalveluja ja verkostoja, jolloin tietoon päästään käsiksi erilaisin laittein, Ailisto sanoi.

Rutiinitöiden automatisoinnin Ailisto ennusti etenevän pitkin askelin.

– Kymmenen vuoden päästä robotit hoitavat monia tehtäviä, kun tietotyönkin rutiineja automatisoidaan.

– Monissa nykyisissä töissä 30–60 prosenttia on rutiinia, joka on automatisoitavissa. Sellaisia rutiineja löytyy varmasti esimerkiksi lakimiesten, opettajien ja toimittajien töistä.

– Muutos ei tarkoita, että työvoima vähenisi 30–60 prosenttia, mutta työnkuvat muuttuvat, Ailisto sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kysely: Maaseudun yritysten näkymät ovat synkentyneet – tulevat omistajanvaihdokset patoavat investointeja

Olvin ja Ponssen tuloskehitys parempi kuin pörssissä keskimäärin – kassavirta-analyysin tulos yllättää myönteisesti

Arto Tiitinen arvostaa yritysten ristiinpölytystä – "Välillä on hyvä heittää aivot narikkaan ja kuunnella metsän huminaa"

OP Pohjois-Savo lyhentää Leppävirran, Nilsiän, Siilinjärven ja Suonenjoen konttoreiden aukioloaikoja

Yhdysvallat ja Kiina pääsivät sopuun kauppaneuvotteluissa: sunnuntaille kaavaillut tullikorotukset peruuntuvat, Kiina lisää maataloustuotteiden ostoja

Bloombergin ja Financial Timesin lähteet: USA ja Kiina päässeet sopuun kauppaneuvotteluissa

EU jatkaa Venäjä pakotteita ratkaisuyrityksistä huolimatta

Euroopan keskuspankki mallaa strategiaansa ilmastokriisin vaatimuksiin – Lagarde piti talouden työkalupakkinsa avoinna ensiesiintymisessään EKP-pomona

Kasviliha-sanasta puhkesi riita, josta sanan lanseerannut Pouttu toivoo nyt hallinto-oikeuden ratkaisua: "Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan"

Naisjohtajien määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa uuteen ennätykseen – kehitystä tukee aiempi nousu liiketoimintojen johtopaikoille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.