Robotti vapautuu häkistä työkaveriksi

Kevyet yhteistyörobotit tekevät tuloaan. Tällainen robotti voidaan sijoittaa esimerkiksi pöydälle ilman erityisiä suojarakenteita ja siirtää helposti toiseen tehtävään. Teollinen työ on sujuvampaa, kun työkaveri ei istu paksun rauta-aidan takana.

– Yhteistyörobotti on kehitetty juuri sitä varten, että se pystyy tekemään henkilöstön kanssa yhteistyötä. Robotteja voidaan soveltaa aloille, joilla niitä ei ole aiemmin voitu käyttää, kertoo laitteita maahantuovan Posicraft Oy:n toimitusjohtaja Seppo Kirmanen.

Perinteiset isot teollisuusrobotit vaativat yleensä tilaa ja suoja-aitoja. Yhteistyörobotti tunnistaa törmäysvoimat ja sen turvallisuusominaisuuksia voi säätää. Ihminen hoitaa vaativammat tehtävät ja robotti kaverina toistuvat, yksitoikkoiset työt.

Kirmasen mukaan roboteille löytyy sovelluskohteita jo yhden hengen yrityksistäkin. Rohkeutta kuitenkin puuttuu, vaikka yhteistyöroboteissa on kyse vain 20 000–50 000 euron investoinnista.

– Suomi on jäänyt robotiikassa jälkijunaan. Jos halutaan tehdä kilpailukykyistä työtä, yritysten pitäisi herätä, Kirmanen sanoo.

– Osittain se johtuu siitä, ettei tunnisteta paikkoja, joissa robotti olisi hyödyksi, sanoo Pasi Ikonen Savon Automaatio Oy:stä.

– Paras on mennä ihan paikan päälle ja katsoa yrityksen prosessia.

Yhteistyörobottien mahdollisuuksia esiteltiin Varkauden alueen yrityksille tiistaina tilaisuudessa, jonka maahantuoja, alueellinen edustaja ja alueelliset teknologian kehityshankkeet järjestivät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.