Robotti vapautuu häkistä työkaveriksi

Kevyet yhteistyörobotit tekevät tuloaan. Tällainen robotti voidaan sijoittaa esimerkiksi pöydälle ilman erityisiä suojarakenteita ja siirtää helposti toiseen tehtävään. Teollinen työ on sujuvampaa, kun työkaveri ei istu paksun rauta-aidan takana.

– Yhteistyörobotti on kehitetty juuri sitä varten, että se pystyy tekemään henkilöstön kanssa yhteistyötä. Robotteja voidaan soveltaa aloille, joilla niitä ei ole aiemmin voitu käyttää, kertoo laitteita maahantuovan Posicraft Oy:n toimitusjohtaja Seppo Kirmanen.

Perinteiset isot teollisuusrobotit vaativat yleensä tilaa ja suoja-aitoja. Yhteistyörobotti tunnistaa törmäysvoimat ja sen turvallisuusominaisuuksia voi säätää. Ihminen hoitaa vaativammat tehtävät ja robotti kaverina toistuvat, yksitoikkoiset työt.

Kirmasen mukaan roboteille löytyy sovelluskohteita jo yhden hengen yrityksistäkin. Rohkeutta kuitenkin puuttuu, vaikka yhteistyöroboteissa on kyse vain 20 000–50 000 euron investoinnista.

– Suomi on jäänyt robotiikassa jälkijunaan. Jos halutaan tehdä kilpailukykyistä työtä, yritysten pitäisi herätä, Kirmanen sanoo.

– Osittain se johtuu siitä, ettei tunnisteta paikkoja, joissa robotti olisi hyödyksi, sanoo Pasi Ikonen Savon Automaatio Oy:stä.

– Paras on mennä ihan paikan päälle ja katsoa yrityksen prosessia.

Yhteistyörobottien mahdollisuuksia esiteltiin Varkauden alueen yrityksille tiistaina tilaisuudessa, jonka maahantuoja, alueellinen edustaja ja alueelliset teknologian kehityshankkeet järjestivät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Ydinjäteyhtiö Posiva toteuttaa käytetyn ydinpolttoaineen käsittelylaitoksen Eurajoelle –  rakennusprojektin kustannusarvio on puoli miljardia euroa

Pikaruoka käy kaupaksi – ravintola-alan näkymiä varjostaa pelko anniskelun hiipumisesta veronkorotusten ja matkustajatuonnin vuoksi

Työllisyys parani erityisesti miesten parissa – miehiä silti työttöminä enemmän kuin naisia

Aapelin johtaja: Muitakin kyselyjä on jo meille tullut

Kuopion jäätelörulla-Eliel, 20, pisti tuulemaan, vaikka alku oli tahmea: Nyt tähtäin on jo muissa kaupungeissa

Lujabetonille historian suurin kauppa: toimittaa 80 000 kuutiota materiaalia Raide-Jokeriin

Uusi satelliittivalvonta paljastaa ilmoittamattomat hakkuut valvovalle Metsäkeskukselle

Sukkatilauksien maksujen perinnästä laskutettiin ylihintaa – markkinaoikeuden kieltämä menettely koski kymmeniätuhansia suomalaisia

Kansa ei unohtanut 150-vuotiasta kuopiolaista perinnejuomaa, vaikka Alko hylkäsi tuotteen 6 vuotta sitten – Savon Wiinaa -vodka palaa nyt Alkon valikoimaan

Pankit voivat jatkaa tunnuslukulistojen käyttöä – syksystä alkaen tarvitaan silti lisätunnistusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.