Sahateollisuuden ahdinko jatkuu

Sahateollisuuden etujärjestön Suomen Sahat ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori toi metsänomistajille tylyt terveiset torstaina Mikkelissä.

Merivuori kertoi Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi ry:n vuosikokouksessa, että kustannuskriisissä kärvistelevän alan kannattavuus jatkuu heikkona eikä paremmasta ole varmuutta.

–Viime vuonna tehtiin selkeä tappio, eikä kuluvan vuoden ensimmäinen kvartaali tunnu petraantuvan. Valitettavasti ei olla noustu pinnalle, Merivuori sanoi.

Suomen sahojen tuotantomäärä on Merivuoren mukaan edelleen noin 20–30 prosenttia alle kapasiteetin. Tuotannossa on nähty alkuvuodesta 2013 pientä piristystä, mutta sahatuotteista saaduista hinnoista ei voida sanoa samaa.

–Tavara on kulkenut hyvin Kiinaan ja Japaniin, mutta hinnankorotukset ovat jääneet selkeästi jälkeen siitä mitä toivottiin. Toisella kvartaalilla keskihinnoissa nähdään jonkinlaista nousua, Merivuori avasi näkymiä.

Ahdingon syynä on rakentamisen hiipuminen tärkeillä vientimarkkinoilla Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa.

–Erityisesti huolettaa Egypti, joka on suurin vientimarkkinamme. Valuuttavarannot ovat romahtaneet lyhyessä ajassa, ja se tarkoittaa, että maahantuontia rajoitetaan.

Lyhyen tähtäimen ongelmana on, että Pohjois-Amerikasta virtaa markkinoille halpaa tukkia, kun vuoristoniluri aiheuttaa Kanadassa laajoja hyönteisvahinkoja.

Merivuori painotti, että kotimaisen havutukin hinnoittelulla on sahateollisuuden kannattavuudelle suuri merkitys.

–Raaka-aine on 75 prosenttia kustannuksista, ja sahat maksavat kaksi kolmasosa kantorahatuloista. Ei ole hyvä, jos sahakapasiteetti putoaa tällä puustonkasvulla. Tämä on käsillä oleva tilanne, Merivuori varoitti.

–Voisimme lisätä vientituloja Suomeen puolesta miljardista miljardiin euroa, jos nykyinen kapasiteetti saataisiin käyttöön. Mutta tällä hetkellä puumarkkinat ja teollisuuden rakenne eivät sitä tue.

Metsänomistajilla oli hintakritiikkiin tuttu vastaus: hinta on otettava tukkipuusta, kun paperiteollisuus on siinä jamassa, että kuitupuusta sitä ei saa.

–Hintataso muodostuu markkinatalouden kautta, ja (sahateollisuuden) kannattavuudessa on monta liikkuvaa osaa. Metsänomistajien vinkkelistä on tärkeää, että saadaan ylläpidettyä sahateollisuuden kapasiteetti vaikeiden aikojen yli, sanoi Järvi-Suomi ry:n johtaja Timo Leskinen.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.