Saudi-Arabiaan tehdyistä iskuista ei seurannut katastrofia öljymarkkinoilla, arvioi asiantuntija

Saudi-Arabiaan kohdistuneiden iskujen vaikutus öljymarkkinoihin vaikuttaa olevan kohtuullinen, arvioi Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä. Hänen mukaansa iskut ovat iso asia, mutta tilanne öljymarkkinoilla on jo rauhoittumassa.

–  Korkeimmillaan nousua oli melkein 20 prosenttia, eli se tarkoittaa sitä, että hinta on ollut yli 70 taalaa tynnyriltä heti silloin, kun Aasian pörssit ovat avautuneet. Tällä hetkellä raakaöljy on nousussa kuusi dollaria, Kärnä kommentoi aamukahdeksan pintaan.

–  Kun eurooppalaiset pääsevät tekemään kauppoja, hinta voi pomppia suuntaan ja toiseen.

Vaikka tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että mitään suurta katastrofia öljymarkkinoille ei ole aiheutunut, pitää Kärnän mukaan asiaa kuitenkin arvioida uudestaan, jos tilanne kansainvälisen politiikan puolella eskaloituu.

Oliko tarkoitus laittaa Saudi-Arabia polvilleen vai antaa muistutus?

Kärnä arvioi, että nyt kun on huomattu, millaista tuhoa lennokeilla voidaan saada aikaan, joudutaan tulevina päivinä ja viikkoina pohtimaan sitä, kuinka usein vastaavankaltaista voi jatkossa tapahtua.

–  Itselleni ja varmaan monelle muullekin tuli myös mieleen se, että oliko lennokkien lentäjille yllätys, että tämä onnistui näin hyvin.

Kärnä pohtii, että jos asia ei tullut yllätyksenä, miksi lennokkeja ei ollut enempää.

–  Oliko tarkoitus laittaa Saudi-Arabia polvilleen vai muistuttaa vaan? Tuntuu siltä, että haluttiin vaan muistuttaa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoituksen strategisten varmuusvarastojen laskemisesta markkinoille Kärnä kuvailee tulleen nopeasti. Hänen mukaansa onkin syytä miettiä, miksi ilmoitus tuli näin pian. Yksi syy voi olla pelko siitä, että isot ja pitkäaikaiset vaikutukset voisivat aiheuttaa puheita maailmantalouden sakkaamisesta.

–  Se ei sovi istuvalle presidentille Yhdysvalloissa. Se on vaaliasia.

Lisäksi Kärnä arvioi, että Trumpin hallinto haluaa näyttää pitävänsä huolta tilanteesta.

Trump on kertonut Twitterissä antaneensa luvan laskea öljyä markkinoille strategisista varmuusvarastoista. Hän myös sanoi maan olevan valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn hyökkäykseen, josta se on syyttänyt Irania.

–  Saudi-Arabian öljyntuotantoa vastaan hyökättiin. Meillä on syytä uskoa, että tiedämme syyllisen. Olemme valmiina vastaamaan, mutta odotamme kunnes kuulemme Saudi-Arabialta, kenen he uskovat aiheuttaneen tämän hyökkäyksen, ja millä ehdoilla tulemme jatkamaan, Trump kirjoitti.

Trump myös sanoi, että öljyä tulee markkinoille niin paljon, että kysyntään pystytään vastaamaan.

Uutiskanava CNN:n mukaan varmuusvarastoissa on 645 miljoonaa tynnyriä öljyä. Maailman suurimmat öljyn varmuusvarastot perustettiin öljykriisin jälkeen 1970-luvulla. Niistä on laskettu öljyä myyntiin vain kolme kertaa.

Vaikea arvioida, kauanko korjaamisessa menee

Lauantaina tehtyjen iskujen vuoksi Saudi-Arabian öljyntuotanto putosi alle puoleen. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Saudi-Arabian öljyntuotantokapasiteetin palauttaminen normaalille tasolle vie viikkoja.

Kärnän mukaan on vaikea arvioida, kauanko korjaamisessa menee. Se riippuu hänen mukaansa pitkälti siitä, mitä iskuissa on tuhoutunut.

–  Jotkut laitteet ovat sellaisia, ettei niitä kaupan hyllyltä saa, vaan ne pitää valmistaa erikseen.

Hänen mukaansa on myös vaikea arvioida, mitkä ovat vaikutukset hintoihin Suomessa. Asiaan voi vaikuttaa muun muassa se, lähdetäänkö jollain paikkakunnalla nostamaan hintoja vedoten maailman markkinahintoihin.

–  Jos näin käy, mutta muut eivät nosta hintoja, ei kukaan osta sillä kalliimmalla hinnalla, energia-asiantuntija lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.