Savolaiset vahvoilla: Pankkivaltuusto puntaroi loppusuoralla Rehniä ja Hakkaraista

Eduskunnan pankkivaltuusto esittää Suomen Pankin seuraavaksi pääjohtajaksi Olli Rehniä. Rehniä on etukäteen pidetty ennakkosuosikkina tehtävään. Pankkivaltuuston esityksellä nimitys ei ole vielä taputeltu, sillä pääjohtajan nimittää presidentti valtioneuvoston ehdotuksesta.

Pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) kertoi pankkivaltuuston kokouksen jälkeen esityksen olleen yksimielinen.

Vanhasen mukaan 10 hakijasta neljää haastateltiin. Viime vaiheessa pankkivaltuusto puntaroi kahden ehdokkaan välillä, Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtajan Rehnin ja Euroopan keskuspankin pankkivalvontaelimen jäsenen Pentti Hakkaraisen välillä. Hakkarainen on Suomen Pankin johtokunnan entinen varapuheenjohtaja.

– Meillä oli loppusuoralla kaksi, voi sanoa poikkeuksellisen vahvaa ehdokasta, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan ehdotuksessa painotettiin luonnollisesti rahapolitiikan ja muun keskuspankkitoiminnan tuntemusta.

– Mutta sen rinnalla myös tämmöistä laajaa talouspoliittista kokemusta ja kansainvälistä kokemusta, Vanhanen sanoi.

Puntaroinnin lopputuloksena pankkivaltuusto päätyi Rehniin.

"Hänellä on tässä täysi valta"

Pääjohtajan nimitysasia menee seuraavaksi valtioneuvostolle pureksittavaksi ja sen jälkeen presidentille.

– Nyt jäädään odottamaan näitten varsinaisten päättäjien päätöstä. Me olemme tässä vain valmisteleva elin, Vanhanen sanoi.

Nykyisen pääjohtajan Erkki Liikasen toimikausi päättyy kesällä. Vanhanen totesi valtioneuvoston ja presidentin tekevän päätökset omien aikataulujensa mukaan.

– He tietävät sen, että 12.7 uuden pääjohtajan pitää astua tehtäväänsä. Mikäli päädytään Olli Rehnin nimittämiseen, silloin meille pitää jäädä riittävä aika johtokunnan täydentämiseen, koska kolme johtokunnan jäsentä tarvitaan, Vanhanen totesi.

Takavuosina Suomen Pankin johtajanimityksissä on nähty kaikenlaisia käänteitä. Tällä kerralla Rehniä on pidetty selkeänä ennakkosuosikkina. Lopullisen sanan sanoo kuitenkin presidentti.

– Hänellä on tässä täysi valta, Vanhanen totesi.

Rehnillä monipuolinen tausta

Rehn siirtyi elinkeinoministerin paikalta Suomen Pankin johtokuntaan reilu vuosi sitten. Suomen Pankkiin siirtymisestään lähtien Rehn on ollut kestoveikkauksissa pankin pääjohtajaksi Liikasen jälkeen. Rehnillä on vankka tausta eurooppalaisesta talouspolitiikasta entisenä EU-komissaarina.

Rehn ei tänään kommentoinut nimitysasiaa. Hän viestitti palavaansa asiaan sitten kun presidentti on tehnyt päätöksen pääjohtajasta.

Pääjohtajan toimikausi on seitsemän vuotta.

Suomen Pankin pääjohtajaksi kymmenen hakijaa – joukossa Olli Rehn, Pentti Hakkarainen ja Juhana Vartiainen