Sementin korvike on ekokeksintö

Sementti on hiilidioksidipäästöjen osalta yksi maailman turmiollisimmista tuotteista. Betonin ja laastin keskeisen ainesosan valmistus tuottaa vuosittain hiilidioksidia yhtä paljon kuin koko maailman lentoliikenne.

CT Laastit Oy:n perustaja Aino Heikkinen-Mustonen keksi jo parikymmentä vuotta sitten, että betonin rakennetta voidaan tiivistää prosessoidulla lentotuhkalla, joka on kivihiilen poltossa syntyvä sivutuote. Mikroteknologia oli silloin vielä aikaansa edellä betoniteollisuuden tarpeisiin, mutta nyt sementin korvaavalle ainesosalle löytyy kysyntää.

 

Tekniikka toimii ja sille on haettu patentit. Ecofax-tuoteperheen keksijä ei sano suoraan, miten paljon uudella täyteaineella voidaan korvata sementtiä, jos betonin muut ominaisuudet pidetään ennallaan. Kysymys lienee kuitenkin kymmenistä prosenteista.

–Kyllä siitä bisneksen saa aikaiseksi, naurahtaa Tokmanni-miljonääri Seppo Saastamoinen, joka on mukana start-up-yritys Fatec Oy:ssa pääomasijoittajan roolissa.

Heikkinen-Mustonen puhuu ennemmin betonin työstettävyydestä ja lujuudesta, joita hienompi seosrakenne parantaa. Hän muistuttaa, että asiakkaille laatu on myös kilpailuvaltti.

–Lujuus lähestyy kiveä ja vähäisempi vesimäärä nopeuttaa kuivumista. Kuivumisetu on noin kymmenen prosentin luokkaa, arvioi betoniteknologian asiantuntija.

Notkean ekobetonin etuihin on listattavissa myös helpompi värinhallinta. Läpivärjättyä julkisivubetonia on nykyistä edullisempi tehdä hienojakoisesta massasta.

 

Sementin korvikkeen juuret löytyvät Siilinjärven Koivusaaresta. Vanhaan navettaan remontoitu betonilaboratorio ja yrityksen pääkonttori ovat ulkoisilta puitteiltaan vaatimattomat, mutta juuri se viehättää ulkopuolisia sijoittajia.

–Kiinteät kulut on pidetty ainakin kurissa. Moni menestystarina on alkanut autotallista, Saastamoinen toteaa.

Saastamoisen varallisuus on ankkuroitu nykyisin sijoitusyhtiö Takoa Investin nimiin. Yhtiön talousjohtaja Jari Sonninen toimii Fatec Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Hallitukseen kuuluvat Heikkinen-Mustosen ja Sonnisen lisäksi yrityksen talouspäällikkö Anna Huttunen ja rakennusinsinööri Hannu Mustonen. Rahoituksen kokoonjuoksijana on toiminut Lobhius Oy:n Lauri Latikka.

 

Massatuotantoon Fatec Oy:n innovaatio etenee alkavalla viikolla Meri-Porissa. Fortumin vuokraamissa tiloissa käynnistyy tuotantolinja, jonka tuotekehitykseen ja laitteisiin on investoitu yli viisi miljoonaa euroa.

Raaka-aineeksi soveltuvaa lentotuhkaa laitos saa suoraan naapurissa toimivasta kivihiilivoimalasta. Vuosituotanto on kaavailtu alkuun noin 10000 tonniksi. Asiakkaille tuote kuljetetaan irtotavarana säiliöissä.

–Tuotantoa kasvatetaan askel askeleelta. Tuotteelle on kysyntää myös kansainvälisillä markkinoilla. Tuotamme laatua ja kustannussäästöjä, joten tilanteessa voi olla vain voittajia. Kyseessä on greentech-yritys aidoimmillaan, Saastamoinen arvioi.