Siikamäen Suoramyynti

Tarvitsetko maitopurkin vai kaipaatko kaasunaamaria? Ei hätää, sillä molempia löytyy Pieksämäen Siikamäen market-suoramyynnin hyllyiltä.

Suoramyynnin hyllyjen välissä törmää mitä ihmeellisimpiin esineisiin ja erikoisiin ruokatarvikkeisiin. Hyvällä onnella asiakas osuu ostoksille yhtä aikaa vaikka Pelle Miljoonan tai YUP-yhtyeen poikien kanssa. He ovat näet monien muiden rokkareiden tapaan myymälän vakioasiakkaita.

Villit kauppiaat ovat vähissä

Ketjukauppiaan säädeltyyn ja tuotemerkkeihin sidottuun kiertolaiselämään kyllästyneet Ritva ja Pekka Villanen perustivat suoramyynnin 15 vuotta sitten Siikamäkeen, valtatie 23:n varteen Varkauden ja Pieksämäen välille.

- Asiakkaista 65 prosenttia tulee tieltä ja loput kylältä. Tontti valtatien varressa ratkaisi aikoinaan kaupan paikan.

Villit kauppiaat ovat Suomessa vähissä. Yhtä vähissä ovat myös kauppiaat, jotka jaksavat alalla yli 60-vuotiaiksi. Pekka Villanen täyttää helmikuussa 65 vuotta, eikä edes ajattele työnsä jättämistä.

- Mitä minä joutilaana tekisin?, naurahtaa 11-tuntisia työpäiviä vuoden ympäri ilman lomia painava kauppias.

Ritva Villanen muistuttaa, että kauppa on sentään talvella torstaisin kiinni.

- Vapaapäivät kuluvat tukussa tai siivotessa. En malta pysyä pois kaupasta. Kauppa on meille harrastus ja elämäntapa. Ei tällaista ikinä jaksaisi vieraan leivissä. Jos väsyttää, istahdan vain hetkeksi kahvioon ja juttelen asiakkaiden kanssa.

Juttuhetket asiakkaiden kanssa antavat pariskunnalle paljon.

- Kun tutustuin YUP:n poikiin, kuuntelin uteliaisuuttani heidän musiikkiaan. Nykyään se soi aina taustalla, kun siivoan. Musiikin tahti laittaa totisesti liikkeelle ja puhdasta tulee.

Kestosuosikit ovat jauhosäkki ja teräspakki

Suoramyynti myy peruselintarvikkeita ja vuokraa myyntitilaa yli 90:lle lähialueen tuottajalle sekä käsityöläiselle. Myymälästä löytyvät tuoreet ruisleivät, porkkanat, hirvenlihat, ryynit, jauhot, hyytelöt ja hunajat.

Yksi erikoisimmista tuotteita on Bolivian intiaanien suolajärvestä nostama, punainen ruususuola. Suosituimpia tuotteita ovat puolestaan ruisleipä ja viljapossun liha.

- Myymme viljapossua yleensä joka toisella viikolla. Jonoa on possupäivinä ovelle asti ja parhaina päivinä viljapossua menee kaupaksi 500-600 kiloa. Kestosuosikkeihin kuuluvat myös 10 kilon vehnäjauhosäkki ja armeijan teräspakki.

Ulkopuolisia työntekijöitä ei myymälässä ole, sillä kassa toimii yrittäjänä.

Armeijan ylijäämätarvikkeet tulivat tuotevalikoimiin 1990-luvulla. Villaset ostavat tavarat suoraan agentilta Saksasta. Luontoharrastajat ja keräilijät ovat löytäneet suoramyynnin. Myymälän pukuja on nähty myös oopperalavalla, sillä sadat Savonlinnan Aida-oopperan sotilaspuvut ovat sieltä peräisin.

- Tuotteemme ovat aina kiinnostaneet keski-ikäisiä naisia. Mietin, millä autossa odottavat miehet saataisiin myös ostoksille, ja keksin armeijatavarat. Pari rekillistä muodikkaita merkkivaateita on puolestaan tuonut asiakkaiksi nuoria naisia, Ritva Villanen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.