Sisustajan muistojen merkki löytää uusia käyttäjiä

Ainakin rintamamiestalossa elänyt tietää ja muistaa, mitä on ”halteksi”: maalattua tai tapettipäällysteistä, pehmeähköä levyä sisäseinissä tai ruutuina katossa.

Halltex on monon tai hetekan tavoin niitä tuotemerkkejä, joista muodostui miltei yleisnimi kaikille vastaaville tuotteille. Huokoisen puukuitulevyn valmistajia oli parhaimmillaan useita, mutta vain yhden nimi jäi mieliin.

Sekä tuote että merkki elävät yhä. Halltex Oy valmistaa päällystettyjä sisustuslevyjä Hankasalmella Keski-Suomessa ja ovia Savossa Juvalla. Aiemmin Seitsemän veljeksen ovina tunnetut tuotteet on tämän vuoden alusta nekin myyty Halltex-nimellä.

Huokoisen puukuitulevyn myyntiargumentit ovat kuitenkin 70 vuoden aikana muuttuneet. Itse kuitulevy tehdään nykyisin Puolassa.

– Tuote on pitkälti sama, mutta se mitä siltä halutaan, on yllättävän paljon muuttunut, Halltex Oy:n toimitusjohtaja Mikko Hakkarainen sanoo.

Sotien jälkeen huokoiset levyt paransivat huoneiden lämmön- ja äänieristystä ja poistivat vedontunnetta. Purutäytteisessä talossa 12- tai 25-millinen levy jo vaikutti eristävyyteen, mutta nykyisillä rakennustavoilla sen merkitys energiatalouteen ei ole prosenteissa paljoakaan, Hakkarainen kertoo.

Nykyisin painavat Halltex-levyn akustiset ominaisuudet, ekologisuus ja käytön helppous.

– Omakotitalojen keskikoko on kasvanut. Tehdään isoja, osittain korkeita huoneita. Ei haluta käyttää paksuja verhoja ja kokolattiamattoja. Tilan akustiikka voi olla hirveä. Tämä on yksi keino hakea pikkuisen pehmeämpiä pintoja ja vähentää jälkikaikua.

Rakentamisessa on eletty tiukkoja vuosia. Mikko Hakkaraisella on kuitenkin vahva luottamus koko alan tulevaisuuteen.

– Reilu vuosi sitten ruvettiin puhumaan, että tilastojen valossa rakentaminen nousee. Hyvin alhaiselta tasolta lähdetään, mutta kyllä se menee eteenpäin.

– Koko rakennusalalla näen näkymän positiivisena. Ihmisiä on muuttanut kasvukeskuksiin, missä heidän asumisväljyytensä on ihan toista kuin he ovat toivoneet.

– Sieltä ei tulla takaisin, mutta vähän kerrassaan tarpeet purkautuvat, kunnes ihmisten käytössä ovat heidän tarvitsemansa neliöt.

– Rakennusalan pitkän ajan näkymät ovat ehdottomasti hyvät.

Valtaosa rakentamisesta on nyt kasvukeskusten kerrostaloja, joissa Halltexin rooli ei ole iso, Hakkarainen sanoo. Hän kuitenkin uskoo myös pientalojen korjausrakentamisen viriävän.

– Kuluttajien luottamus on kuitenkin nousussa. Uskon, että korjauspuolellakin uskalletaan tehdä isompiakin remontteja.

Halltexin matkalla on ollut haasteita, Mikko Hakkarainen sanoo. Syksyn 2008 finanssikriisi toi melkoisen äkkijarrutuksen.

– Kolme kuukautta oli tosi hiljaista, kun kauppa ajoi varastot alas. Sitten kysyntä palautui, kun kauppa alkoi elää kädestä suuhun. Mutta sille tasolle ei palattu, missä oltiin.

– Se mitä jo 1990-luvulla tapahtui Suomen taloudessa ja rakentamisessa, varmasti testasi tämän perusidean: työtä jota perinteisesti on tehty työmaalla, tehtiinkin pitkälle valmiiksi ennakkoon. Se tuli testatuksi ja firma pysyi pystyssä.

Samaa ideaa jatkavat nyt myös lvi-remontteja helpottavat valmiiksi kootut putkikotelot. Halltexin kertomus jatkuu.

– Periaatteessa tämä tarina alkaa jo 1800-luvulta Hallmanin kaupasta Kuopiossa. Siinä on hienoja elementtejä Suomen elinkeinoelämän historiasta, Mikko Hakkarainen sanoo.

Fakta: 70-vuotiset juuret

Halltex Oy on kotimainen ulko-ovien ja sisustuslevyjen valmistaja.

Yhtiön omistaa sen toimiva johto, pääomistajana toimitusjohtaja Mikko Hakkarainen.

Yrityksen hallinto ja levytehdas toimivat Hankasalmella Keski-Suomessa. Ovet valmistetaan Juvalla Etelä-Savossa.

Työntekijöitä on noin 30 ja liikevaihto noin 4 miljoonaa euroa.

Halltex-puukuitulevyn valmistus alkoi vuonna 1946 Kuopiossa, Hallmanin kauppahuoneen omistaman Sammon Rulla Oy:n tehtaalla.

Sodan jälkeen tarvittiin kaikki mahdollinen rakennusmateriaali. Halltex-levyjä vietiin paljon sotakorvauksina Neuvostoliittoon.

Niiden loputtua luotiin kekseliäs markkinointi laiva- ja bussikiertueineen ja Halltex-tyttöineen.

1960-luvun lopussa Hallman myi tavaramerkin ja tuotantolinjat Hackman Oy:lle. Tuotanto siirtyi Joutsenoon ja myöhemmin Hankasalmelle. Yritys irtaantui Hackman-konsernista 1993.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.