Solidium hankki salkkuunsa Nokiaa yli 840 miljoonalla eurolla

Valtion sijoitusyhtiö Solidium on hankkinut salkkuunsa merkittävän siivun verkkoyhtiö Nokiasta. Solidium kertoo ostaneensa alkuvuoden aikana 3,3 prosenttia Nokian osakkeista. Hankinnan arvo on yli 840 miljoonaa euroa. Aiemmin Solidiumilla ei ollut salkussaan Nokiaa.

Teleyhtiö Telian osakkeista luopuminen mahdollisti sijoituksen. Solidium myi helmikuussa omistusosuutensa Teliasta reilulla 500 miljoonalla eurolla.

Solidiumin toimitusjohtajan Antti Mäkisen mukaan Nokian vahva markkina-asema ja teknologinen osaaminen antavat hyvän mahdollisuuden arvonnousuun.

– Olemme seuranneet ja tutkineet Nokiaa syksystä saakka. Se vaikuttaa erittäin hienolta yhtiöltä ja houkuttelevalta sijoitukselta. Täytyy muistaa, että se on myös Suomen suurin yhtiö.

Mäkinen viittaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan selvitykseen, jonka mukaan Nokian arvonlisä Suomelle oli 2016 suurin suomalaisista yhtiöistä.

Nokian suomalaisomistus on tähän asti ollut alle 20 prosenttia. Vuodenvaihteessa suurimmat suomalaisomistajat olivat Nokia itse sekä työeläkeyhtiö Varma. Ulkomaiset omistajat ovat hallintarekisterissä, joten niistä ei ole toistaiseksi tarkkaa tietoa.

– Yksi ulkomaalaisomistaja on liputtanut viiden prosentin omistusosuutta. Tietojemme mukaan olemme sitten toiseksi suurin. Voihan siellä piilossa olla joku muukin, mutta yksi suurimmista olemme kuitenkin, Mäkinen sanoo.

Solidium on Mäkisen johdolla ostanut ja myynyt omistuksia aiempaa aktiivisemmin. Solidium tavoittelee pitkällä aikavälillä myös hallituspaikkaa kaikissa omistamissaan yhtiöissä. Solidiumin salkkuun kuuluu 12 pörssiyhtiötä.

Nokia muodostaa nyt Solidiumin osakeomistuksista 11 prosenttia. Omistusten yhteisarvo on 8,4 miljardia euroa.

Solidiumin on tilitettävä sijoituksista saatavat osingot valtion kassaan, mutta myyntitulot salkuissa tapahtuvista muutoksista pysyvät yhtiössä.

Solidium kertoi tiistaina myös myyneensä vajaan 500 miljoonan euron edestä finanssikonserni Sammon osakkeita. Myyntitulot käytetään pääasiassa uusiin osakesijoituksiin ja syksyllä erääntyvän lainan maksuun. Solidiumin omistusosuus Sammosta laski 10 prosenttiin.

 

Edit: Juttua päivitetty kello 13.09.