Sp-Koti: Kallis ei mene nyt kaupaksi

Säästöpankkien kiinteistönvälitysketju Sp-Koti Oy:n kenttäjohtaja Timo Voutilainen uskoo, että omakotitalojen hintojen 3,3 prosentin lasku tammi-maaliskuussa piristää kaupantekoa jo kesäkuukausina. Pääkaupunkiseudulla ok-talojen hinnoissa miinus oli jopa 8,9 prosenttia.

– Toisenlainen totuus oli se, että kauppaa on tehty nimenomaan niistä halvimmista kohteista, Voutilainen selittää yllättävän jyrkkää tilastolukua.

Sama ilmiö on havaittavissa myös Kuopiossa. Nyt tökkii eniten suurten ja kalliiden asuntojen myynti, joissa hintataso on laskenut vuodessa liki kymmenen prosenttia.

Kuopiossa vanhojen kerrostaloasuntojen myynti putosi 25 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen tammi-huhtikuuhun.

Vanhojen kerrostaloasuntojen myyntimäärät ovat alkuvuoden perusteella jäämässä noin 60:een kuukaudessa, kun viime vuonna keskiarvo oli 80 kauppaa kuukaudessa.

– Rivitaloasunnoista on tehty tähän mennessä 110 kauppaa, mikä ennakoi myyntimäärään noin 10 prosentin miinusta vuositasolla, kertoo kiinteistönvälittäjä Markus Itkonen Sp-Koti Kuopiosta.

Kalliiden kohteiden heikko menekki näkyy myös kesämökkikaupassa, jossa on palattu luksusluokan vapaa-ajankodeista lähemmäs perinteistä kesämökkiä. Ulkohuusikin kelpaa jälleen lomailijoille.

– Tie perille ja sähkö riittävät, Voutilainen sanoo.