Suhdannebarometri: Osaavan työvoiman saaminen yritysten kasvun esteenä

Talouden hyvä veto heijastuu myös pohjoissavolaisiin yrityksiin. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja Kuopion alueen kauppakamarin maanantaina julkistamasta lokakuun suhdannebarometristä ilmenee, että esimerkiksi teollisuuden tilauskannat ovat parantuneet merkittävästi.

– Yritysten mukaan kasvun esteenä ja suurimpina ongelmina ovat ammattitaitoisen työvoiman saatavuus. Teollisuudessa myös kapasiteetti rajoittaa kasvua, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi sanoo.

Positiivinen kehitys taloudessa heijastuu myös pohjoissavolaisiin yrityksiin. Yritysten tilannetta ja näkymiä seuraavassa suhdannebarometrissä talouskasvu jatkuu vakaana. Nopein kasvunvaihe teollisuuden ja rakentamisen näkymissä vaikuttaisi jo ohitetulta.

– Teollisuudessa ja rakentamisessa suhdannetilanne on vahva ja uskon, että Kuopion alueelle tärkeä palvelusektori seuraa pian perässä, Huhtiniemi jatkaa.

Käyttötavarakaupan puolella näkymät ovat pitkästä aikaa myönteiset. Kaupan puolella odotetaan jo talven alkamista.

– Vuosi on ollut mielenkiintoinen, koska meiltä jäi kylmä talvi ja lämmin kesä välistä. Sesonkituotteet ovat tänä vuonna miinuksella, Carlsonin toimitusjohtaja Kyösti Karhunen sanoo.

Odotukset vuoden suhteen ovat kuitenkin korkealla.

– Meille Kuopio on vahvan kasvun aluetta ja keskustassa ollaan tekemässä historian suurinta myyntiä, vaikka sesonkituotteiden myynti heikkeni hankalien sääolojen vuoksi. Myös ulkomaiset verkkokaupat ovat kasvaneet, mutta kokonaismarkkinaan sillä ei ole merkittävää vaikutusta, Karhunen jatkaa.

Leppävirralla optisia komponentteja valmistavan Oplatekin tilauskanta lähti vuosi sitten kesällä selkeään nousuun. Yritys hakee kasvua voimakkaalla investointiohjelmalla.

– Henkilöstö on kasvanut ja työvoiman saatavuus tulee haasteeksi myös meille, toimitusjohtaja Jyrki Huttunen sanoo.

Oplatek on kehittänyt voimakkaasti vientiä ja sen osuus noin 4,5 miljoonan liikevaihdosta on reilut 30 prosenttia.

– Merkittävä kasvu tulevaisuudessa tulee juuri viennin kasvun kautta, Huttunen jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.