Suomen Pankin Liikanen kiirehtii työurien pidentämistä

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen katsoo, että ratkaisu työurien pidentämiseksi pitäisi saada aikaan nopeasti. Liikasen mukaan väestön ikääntyminen jarruttaa Suomen talouskasvua sen lisäksi, että suhdannetilanne on edelleen heikko.

Hänen mukaansa julkisen talouden velkaantuminen on saatava pysähtymään. Avainasemassa on jo tehtyjen rakenneuudistusten, kuten sote-uudistuksen, muuttaminen konkreettisiksi toimiksi.

- Jos toimeenpanossa epävarmuutta, luottamuksen rakentaminen uudelleen vaatii tulevaisuudessa jo esitettyä suurempia toimenpiteitä, Liikanen totesi Suomen Pankin talousnäkymiä julkistaessaan.

Suomen talous ei kasva vielä tänä vuonna, ennustaa Suomen Pankki. Suomen Pankki arvioi tänään julkistetussa ennusteessaan, että Suomen kokonaistuotanto kasvaa vasta ensi vuonna. Vuosina 2015 ja 2016 talous kasvaa ennusteen mukaan noin 1,5 prosenttia.

Vielä viime vuoden lopussa Suomen Pankki arvioi, että talous olisi kasvanut tänä vuonna 0,6 prosenttia.

Työttömyysaste nousee ennusteen mukaan vielä tänä vuonna, mutta laskee vuoteen 2016 mennessä. Silloin se olisi 7,8 prosenttia.

Ennusteen mukaan Ukrainan kriisin syveneminen hidastaisi Suomen talouskasvua.

Suomen Pankin mukaan julkisen talouden tilaa koskevien tavoitteiden saavuttaminen lähivuosina on epävarmaa.

Pääjohtaja Erkki Liikasen mukaan linjaukset rakenneuudistuksista ja julkisen talouden sopeutustoimista ovat olleet ratkaisevan tärkeitä.

- Jos niiden toimeenpanosta syntyy epävarmuutta, luottamuksen rakentaminen uudelleen vaatii tulevaisuudessa jo esitettyä suurempia toimenpiteitä, sanoo Liikanen tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.