Suomen munantuotanto jäämässä pysyvästi pienemmäksi

Pääsiäisen aikana tyhjentyneet kananmunahyllyt eivät täyty tasaisesti vielä muutamaan kuukauteen. Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka arvioi, että kananmunien saatavuus normalisoituu kesän lopulla, kun kananmunantuottajat saavat lisätuotantonsa käyntiin.

Kauppa on pyrkinyt täyttämään hyllyjään.

- Kaupat tilaavat nyt suurempia määriä, jopa kolme kertaa enemmän kuin normaalisti, Lastikka sanoo.

Kuluttajat myös syövät munia entistä enemmän. Kulutus on nyt noin kymmenen kiloa henkeä kohti vuodessa, mutta kasvaa nopeasti, alkuvuonna 13 prosentin tahtia.

Kysyntää kasvattaa yleinen kiinnostus luonnollisempaan ruokaan ja kananmunien suurempi arvostus. Kolesterolin pelko on myös laantunut. Lastikan mukaan uudet tutkimustulokset antavat ymmärtää kolesteroliarvojen perustuvan enemmän perintötekijöihin kuin ruokavalioon.

Tuottajien määrä on vähentynyt kolmanneksen viime vuodesta. Tuottajia on jäljellä noin 350. Taustalla ovat kanojen hyvinvointiin liittyvät uudet säännöt, joiden takia perinteiset häkit piti poistaa käytöstä. Uusien sääntöjen vuoksi moni tuottaja lopetti toimintansa.