Suomen suurin maidontuottaja vaihtaa Maitomaalle

Iskola Oy:n maidot ovat menneet tammikuun alkupuolelta Sukevalta suonenjokelaiselle Osuuskunta Maitomaalle. Sitä ennen Iskola kuului valiolaisiin maidontuottajiin.

– Tämä on sellainen pitkäjänteisempi asia. Keskustelimme asiasta jo silloin, kun Iskola perustettiin, Maitomaan toimitusjohtaja Mikko Sairanen kertoo.

Iskola Oy:n osakas Jari Luukkonen ei halua kommentoida asiaa.

– Meillä on vedetty matalaa profiilia, hän sanoo.

Maitomaa sai jalostettavakseen Suomen suurimman lypsytuotoksen, 5,3 miljoonaa litraa vuodessa. Se on merkittävä lisäys osuuskunnan tuotantoon, sillä tähän asti Maitomaa on jalostanut noin 75 miljoonaa litraa maitoa vuodessa.

– Lisäys kanavoituu entisille tuotteille. Pääsemme kasvattamaan volyymia, Maitomaan talouspäällikkö Anna-Maria Tuokko kertoo.

Iskola ei ole ainoa Maitomaahan siirtynyt.

– Hyvän matkaa toisella kymmenellä ollaan menossa, Mikko Sairanen kertoo

Uusimmat liittyjät ovat Rantasalmen, Juvan ja Hankasalmen suunnalta, ja usean tilan kanssa käydään parhaillaan neuvotteluja.

– On ollut tosi vilkasta. Meille on tullut huomattava määrä yhteydenottoja. Liikehdintä alkoi tammikuussa ja kiihtyi helmikuussa, Tuokko kertoo.

Meijerin vaihto on perinteisesti ollut tiloilla harvinaista, mutta Valion tilityshintojen laskut ovat saaneet tuottajat katselemaan paremman hinnan perään.

– Hintaerot ovat poikkeuksellisen suuria, mutta myös palvelutaso vaikuttaa. Meillä on perinteisen meijerin palvelut, ja tuemme tiloja monin eri keinoin hyvälaatuisen maidon tuottamisessa, Sairanen kertoo.

Viime elokuuhun asti Valio maksoi maitolitralta noin 44 senttiä. Tuottajahinta laski ensimmäisen kerran elokuun lopussa ja toisen kerran tämän vuoden helmikuun alussa. Nyt hinta on 35 senttiä litralta.

Maitomaa maksaa 40,50 senttiä litralta. Valiolla on hintaeroa Arlaankin, joka tilittää tuottajille noin 40 senttiä litralta.

Maitomaa maksoi viime vuodelta 47,14 senttiä litralta, mikä sisältää kaksi senttiä jälkitilitystä. Valiolaisen Osuuskunta Itämaidon viime vuoden tilityshinta kerrotaan tuloksen julkistamisen yhteydessä kolmen viikon päästä.

Itämaidon toimitusjohtaja Ilpo Lukkarinen kertoo, että tuottajien lähdön syy on ollut hinta.

– Lähtijöitä on ollut joitakin, mutta mistään joukkopaosta ei ole kyse.

Hän on saanut lukuisia puheluita tuottajilta, jotka kyselevät, etteihän ole mahdollista käydä hetkellisesti toisaalla paremman hinnan perässä ja tulla noin vain takaisin, kun tilanne Valiossa muuttuu.

– Näin mekin sen näemme.

Tilityshinnan laskutarvetta ei Lukkarisen mukaan enää ole, vaikka huhuja hinnanlaskusta on liikkunutkin.

Lukkarinen kuvaa Valion tilannetta hyvin poikkeukselliseksi.

– Ongelmia ovat tuoneet viennin pysähtyminen Venäjälle, kilpailuviranomaisen päätös, joka käytännössä estää meitä kilpailemasta kotimaan perusmaitomarkkinoilla sekä Kiinan vähäiset maitotuotteiden ostot.

Hän muistuttaa, että Valio pitää Suomen tilityshintatasoa yllä ja mahdollistaa nykyisensuuruisen maidontuotannon.

Tuottaja ja jalostaja: Suuri toimittaa maitoa pienelle

Iskola Oy on toistaiseksi Suomen suurin maidontuottaja. Se tuottaa 5,3 milj. litraa maitoa vuodessa. Lehmiä on 500.

Vuoden 2013 liikevaihto oli 2,24 ja sitä edeltävän vuoden 1,61 me.

Ylistaroon Seinäjoelle valmistui viime vuoden lopulla navetta 600 lehmälle. Siitä tulee Suomen suurin maidontuottaja.

Maitomaahan kuuluu noin 120 tuottajajäsentä. Liikevaihto vuonna 2013 oli 52 me.

Se jalostaa vuodessa 75 miljoonaa litraa maitoa. Päätuotteet ovat maito, voi, raejuusto sekä välipala- ja palautusjuomat.

Lähteet: Iskola Oy, Maitomaa ja kaupparekisteri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.