Suomen talous pysyi kohtuullisen hyvässä vedossa alkuvuonna

Suomen talous kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 2,2 prosenttia vuoden takaisesta, ilmenee Tilastokeskuksen keskiviikkona kertomista ennakkotiedoista. Edelliseen neljännekseen verrattuna kasvua kertyi 0,6 prosenttia.

Arvio alkuvuoden talouskasvusta perustuu alustaviin tietoihin kansantalouden tuotannosta.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että Suomen talous oli vielä kohtuullisen hyvässä vedossa ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

–  Pelkkä maaliskuun lukema kertoo tosin hieman hiipuvasta tahdista, Kuoppamäki sanoi Twitterissä.

Maaliskuussa tuotanto kasvoi reilun prosentin viime vuoden vastaavaan aikaan nähden. Kausitasoitettu tuotanto kuitenkin laski hieman helmikuun tasolta.

"Ulkomaankauppa ei tue talouskasvua"

Kuoppamäen mukaan on realistista odottaa, että Suomen talouskasvu jää tänä vuonna alle kahteen prosenttiin. Viime vuonna bruttokansantuote kasvoi 2,3 prosenttia.

–  Ulkomaankauppa ei tällä hetkellä tue talouskasvua, ja maailmantaloudessa nähty heikentyvä kehitys yhdessä kauppasodan kanssa uhkaa heikentää kysyntää suomalaisille investointihyödykkeille, Kuoppamäki kirjoitti Dansken verkkosivuilla.

–  Rakentamisbuumi on kääntymässä kovaan luisuun. Kotitalouksien ostovoima nousee edelleen, mikä auttaa ylläpitämään kasvua kulutuksessa mukaan lukien palvelut.

Maaliskuussa tuotanto kasvoi vuoden takaiseen verrattuna vain palveluissa. Teollisuus ja rakentaminen pysyivät suunnilleen viime vuoden tasolla, ja alkutuotanto jopa supistui. Alkutuotannolla tarkoitetaan lähinnä maa- ja metsätaloutta.

Korot pysyvät pitkään alhaalla

S-Pankin pääekonomistin Timo Hirvosen mukaan Suomen talouskehitys on ollut vuoden alussa odotuksia vahvempaa.

–  Näkymät toiselle neljännekselle ovat hieman aiempaa tummemmat. Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota ja Yhdysvaltojen mahdolliset tuontitullit ulkomaisille autoille luovat epävarmuutta Suomen talousnäkymiin, Hirvonen kommentoi.

Hänen mielestään talouden pohjavire on kuitenkin hyvä Suomessa ja monissa muissa maissa vahvan kotimaisen kysynnän ja hyvän työllisyyden ansiosta.

–  Keskuspankit tukevat elvytyslinjallaan talouskehitystä. Euroopan keskuspankki pitää korot alhaalla pitkään, Hirvonen sanoi.

Dansken Kuoppamäki kuvailee hallitusneuvottelujen käynnistyneen mutkistuvassa taloustilanteessa.

Hänen mukaansa talouskasvun eväät ovat tyrehtymässä, ellei tuleva hallitus onnistu nostamaan työllisyysastetta, lisäämään tuottavuutta parantavia investointeja ja vähintäänkin säilyttämään yritysten kilpailukykyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.