Synlab Suomi aikoo kasvaa diagnostiikkamarkkinoilla: "Kuopiossa säästö olisi helposti noin 12 miljoonaa euroa"

Suomessa tehdään moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna vähän diagnostisia tutkimuksia, eli laboratorio- ja kuvantamispalveluita. Esimerkiksi magneettikuvauksia tehdään Suomessa eurooppalaisittain hyvin vähän. Hinta on ollut perinteisesti yhtenä syynä tilanteeseen.

– Suomalainen julkisen sektorin palveluntuotannon hintataso on keskimäärin 30–50 prosenttia kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa. Suomessa käytetään diagnostiikkaa sen hyötyihin nähden aivan liian vähän, Synlab Suomen toimitusjohtaja Martti Kiuru toteaa yhtiön tiedotteessa.

Kiuru johti kesään asti perustamaansa Cityterveys Oy:tä, joka laajeni muutamassa vuodessa yli 20 paikkakunnalle ympäri Suomea, muun muassa Kuopioon. Heinäkuussa diagnostiikkapalveluiden tuottaja Synlab Group osti Cityterveyden. Nyt Cityterveyden nimi vaihtuu Synlab Suomeksi.

Suomen diagnostiikkamarkkina on tällä hetkellä n. 1,3 miljardin euron suuruinen. Nykyiselläkin tutkimustasolla suomalaisessa diagnostiikkamarkkinassa olisi saavutettavissa helposti suuretkin säästöt.

– Suomessa ei ole mitään syytä, miksi laboratorio- ja kuvantamispalvelut ovat eurooppalaista hintatasoa tuntuvasti korkeammat. Lisäksi täällä tehdään liikaa turhia tutkimuksia ja liian vähän oikeita, vaikuttavia tutkimuksia, Kiuru jatkaa.

Hänen mukaansa vuosittainen säästöpotentiaali on keskimäärin 100 euroa jokaista suomalaista kohti. Saman laskukaavan mukaan Kuopiossa olisi säästettävissä noin 11,8 miljoonaa euroa ja koko maakunnassa noin 25 miljoonaa euroa.

– Kulut kasvavat vielä merkittävästi tulevina vuosina, jos mitään ei tehdä. Arvio on, että jo vuonna 2023 Suomen diagnostiikkamarkkina on kahden miljardin euron suuruinen, Kiuru toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.