Synlab Suomi aikoo kasvaa diagnostiikkamarkkinoilla: "Kuopiossa säästö olisi helposti noin 12 miljoonaa euroa"

Suomessa tehdään moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna vähän diagnostisia tutkimuksia, eli laboratorio- ja kuvantamispalveluita. Esimerkiksi magneettikuvauksia tehdään Suomessa eurooppalaisittain hyvin vähän. Hinta on ollut perinteisesti yhtenä syynä tilanteeseen.

– Suomalainen julkisen sektorin palveluntuotannon hintataso on keskimäärin 30–50 prosenttia kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa. Suomessa käytetään diagnostiikkaa sen hyötyihin nähden aivan liian vähän, Synlab Suomen toimitusjohtaja Martti Kiuru toteaa yhtiön tiedotteessa.

Kiuru johti kesään asti perustamaansa Cityterveys Oy:tä, joka laajeni muutamassa vuodessa yli 20 paikkakunnalle ympäri Suomea, muun muassa Kuopioon. Heinäkuussa diagnostiikkapalveluiden tuottaja Synlab Group osti Cityterveyden. Nyt Cityterveyden nimi vaihtuu Synlab Suomeksi.

Suomen diagnostiikkamarkkina on tällä hetkellä n. 1,3 miljardin euron suuruinen. Nykyiselläkin tutkimustasolla suomalaisessa diagnostiikkamarkkinassa olisi saavutettavissa helposti suuretkin säästöt.

– Suomessa ei ole mitään syytä, miksi laboratorio- ja kuvantamispalvelut ovat eurooppalaista hintatasoa tuntuvasti korkeammat. Lisäksi täällä tehdään liikaa turhia tutkimuksia ja liian vähän oikeita, vaikuttavia tutkimuksia, Kiuru jatkaa.

Hänen mukaansa vuosittainen säästöpotentiaali on keskimäärin 100 euroa jokaista suomalaista kohti. Saman laskukaavan mukaan Kuopiossa olisi säästettävissä noin 11,8 miljoonaa euroa ja koko maakunnassa noin 25 miljoonaa euroa.

– Kulut kasvavat vielä merkittävästi tulevina vuosina, jos mitään ei tehdä. Arvio on, että jo vuonna 2023 Suomen diagnostiikkamarkkina on kahden miljardin euron suuruinen, Kiuru toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Arto Tiitinen arvostaa yritysten ristiinpölytystä – "Välillä on hyvä heittää aivot narikkaan ja kuunnella metsän huminaa"

OP Pohjois-Savo lyhentää Leppävirran, Nilsiän, Siilinjärven ja Suonenjoen konttoreiden aukioloaikoja

Yhdysvallat ja Kiina pääsivät sopuun kauppaneuvotteluissa: sunnuntaille kaavaillut tullikorotukset peruuntuvat, Kiina lisää maataloustuotteiden ostoja

Bloombergin ja Financial Timesin lähteet: USA ja Kiina päässeet sopuun kauppaneuvotteluissa

EU jatkaa Venäjä pakotteita ratkaisuyrityksistä huolimatta

Euroopan keskuspankki mallaa strategiaansa ilmastokriisin vaatimuksiin – Lagarde piti talouden työkalupakkinsa avoinna ensiesiintymisessään EKP-pomona

Kasviliha-sanasta puhkesi riita, josta sanan lanseerannut Pouttu toivoo nyt hallinto-oikeuden ratkaisua: "Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan"

Naisjohtajien määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa uuteen ennätykseen – kehitystä tukee aiempi nousu liiketoimintojen johtopaikoille

Yhdysvaltain keskuspankki ei kajoa nykyiseen ohjauskorkoon

Metson yt-neuvottelut Ruotsissa päätökseen: tuotanto Ersmarkissa päättymässä 2020

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.