Syyttäjä vaatii hovioikeudessa tuhkia Talvivaaran pesästä

Rovaniemen hovioikeus saa syksyn aikana purtavakseen paljon jauhetun kysymyksen siitä, syyllistyttiinkö Talvivaaran kaivostoiminnassa törkeään tai vähemmän törkeään ympäristön turmelemiseen vai oliko kyseessä rikos ollenkaan.

Syytettyinä ovat kaivoksen perustaja ja Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä, ex-toimitusjohtaja Harri Natunen, aiemmin kaivoksen johtajana toiminut Lassi Lammassaari sekä metallien talteenoton osastopäällikkö.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syytteet.

Miehille vaaditaan ehdollisia vankeusrangaistuksia sekä sakkoja, ja taloudelliset seuraamusvaatimukset ovat ankaria. Nelikolle ja konkurssipesälle yhteisvastuullisesti osoitettu rikoshyötyvaatimus on 13,3 miljoonaa euroa.

Ympäristörikosjutun käsittely alkaa hovioikeudessa maanantaina ja jatkuu marraskuun puoleenväliin asti. Tuomiota voidaan odotella vasta kunnon lumilla.

 

Mökkiläiset ja kalastajat valtion kanssa samassa tilanteessa

Käräjillä Perä, Natunen ja Lammassaari saivat ympäristön turmelemisesta sakkoja, ja osastopäällikön syytteet hylättiin.

Käräjäoikeuden mukaan kolmikon syyksi luetut vesipäästöt olivat omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista ja vaaraa terveydelle. Näyttämättä jäi, että vesipäästöistä olisi aiheutunut konkreettista vahinkoa terveydelle.

Konkurssiin asetetun yhtiön käräjäoikeus tuomitsi 300 000 euron yhteisösakkoon ja menettämään 3,5 miljoonaa euroa rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä. Käytännössä yhteisösakko ja rikoshyöty ovat jäämässä kuolleeksi kirjaimeksi eli niitä tuskin maksetaan.

– Koska olemme julkisselvityksessä, on hyvin todennäköistä, että jako-osuuksia ei koskaan makseta velkojille, on sanonut aiemmin Talvivaara Sotkamon konkurssipesän julkisselvittäjä Jari Salminen.

Samassa tilanteessa valtion kanssa ovat myös ne mökkiläiset ja kalastajat, jotka vaativat pesältä korvauksia kaivoksen aiheuttamista ympäristövahingoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.