Taistelu muovia vastaan sataa Ponssen laariin – puuperäiset vaihtoehdot lisäävät metsäkoneiden kysyntää

Vieremäläisessä metsäkoneyhtiö Ponssessa seurataan ilmastokeskustelussa ennen kaikkea sitä, miten metsäteollisuus uudistuu ja millaisia uusia tuotteita tulee.

– Iso juttu on, miten taistelua muovia vastaan käydään. Puuperäisistä tuotteista löytyy aika paljon ratkaisuja. Myös puurakentaminen kehittyy koko ajan, toimitusjohtaja Juho Nummela sanoo.

– Ottamatta kantaa hiilinielukeskusteluun näen, että Suomen metsävarat ovat osa vastausta ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä eivätkä niinkään osa ongelmaa, kun metsiä hoidetaan kestävästi ja oikealla tavalla, hän lisää.

Nummelan mielestä Pohjolassa voidaan metsänhoidossa olla esimerkkeinä muille maille.

– Kun mekin tuolla maailmalla kuljetaan, niin metsiä ei ihan tähän malliin välttämättä hoideta. Metsänhoidollisten asioiden kanssa on aika paljon tekemistä vähän joka puolella maailmaa.

Metsäalalla pyyhkii jo nyt hyvin. Ponssen metsäkoneiden kysyntä oli viime vuonna kova ja tilauskanta kasvoi voimakkaasti. Huoltopalvelu- ja vaihtokoneliiketoiminta kasvoivat jopa muuta liiketoimintaa nopeammin.

– Metsäkonemarkkina on hyvässä kondiksessa, markkina vetää hyvin. Itse asiassa tarvittaisiin vain lisää koneita, Nummela sanoo.

Kasvanutta kysyntää varten yhtiö teki historiansa suurimman investoinnin, kun se laajensi Vieremän tehdasta. Laajennus saatiin käyttöön viime vuoden syksyllä.

– Vuosi oli hyvinkin onnistunut, kun miettii ympäristöä, missä saimme sen aikaiseksi. Päällä oli koko ajan erittäin voimakas poikkeustila, kun saimme 1,3 hehtaaria lisää tilaa, kokoonpano laitettiin täysin uusiksi ja otettiin uusi varastojärjestelmä käyttöön.

Vaikeuksia vuoteen toi se, että metsäkoneiden kysyntä etenkin toisella vuosipuoliskolla oli kova, mutta koneita oli hankala tehdä sitä tahtia, koska komponentteja ei saatu tarpeeksi nopeasti.

Ongelmia oli hydrauliikka- ja voimansiirtokomponenttien saatavuudessa. Ne tulevat saksalaisesta toimittajaverkostosta.

– Koneenrakennus voi hyvin vähän joka puolella. Se heijastuu saksalaisten komponenttitoimittajien omien alihankkijoiden ongelmina. He eivät saa itse osia ja komponentteja ja se näkyy tänne, Nummela kertoo.

Vaikea tilanne jatkuu myös tänä vuonna, mutta komponenttien puutteen takia yhtään konetta ei Nummelan mukaan ole jäänyt tekemättä.

– Meidän on vain seurattava hyvin tarkkaan, mitä saksalaiset kykenevät toimittamaan ja varmistettava, että he toimittavat oikeita tavaroita oikeaan aikaan. Yksittäisiä toimittajavaihdoksia saattaa tulla, mutta me ei ihan herkästi niitä tehdä.

Suomalainen toimittajaverkosto ja kumppanuuskylän yritykset pärjäävät Nummelan mukaan tällä hetkellä hyvin.

Ponsselaisia oli vuoden lopussa lähes 1 700. Taloon tuli vuoden aikana noin 150 uutta työntekijää.

– Huolto ja myynti kasvavat voimakkaasti, kun jakeluverkosto kehittyy maailmalla. Tuotekehitykseen on tullut porukkaa, samoin tukitoimintoihin ja Vieremän tehtaalle.

Paikkoja on edelleen auki etenkin huoltoon, myyntiin ja toimitusketjuun.

– Kun tilauskantaa katsoo, saadaan kasvaa tulevaisuudessakin toistaiseksi.

Markkina-alueista vahvimmin kasvoivat Venäjä, Suomi ja Ruotsi. Suurin niistä on Venäjä, toisena Ruotsi ja kolmantena Suomi. Markkinatilanne oli Nummelan mukaan koko vuoden erinomainen suurimmassa osassa markkina-alueita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kovaa tulosta takova Ponsse lihottaa omistajien lompakkoa: Juha Vidgrénille tulossa lähes 5 miljoonan euron osinkopotti

Ponssella historian kovin liikevaihto – liikevoitto notkahti hieman Vieremän tehdasinvestoinnin vuoksi

Uusimmat

Talous

Arto Tiitinen arvostaa yritysten ristiinpölytystä – "Välillä on hyvä heittää aivot narikkaan ja kuunnella metsän huminaa"

OP Pohjois-Savo lyhentää Leppävirran, Nilsiän, Siilinjärven ja Suonenjoen konttoreiden aukioloaikoja

Yhdysvallat ja Kiina pääsivät sopuun kauppaneuvotteluissa: sunnuntaille kaavaillut tullikorotukset peruuntuvat, Kiina lisää maataloustuotteiden ostoja

Bloombergin ja Financial Timesin lähteet: USA ja Kiina päässeet sopuun kauppaneuvotteluissa

EU jatkaa Venäjä pakotteita ratkaisuyrityksistä huolimatta

Euroopan keskuspankki mallaa strategiaansa ilmastokriisin vaatimuksiin – Lagarde piti talouden työkalupakkinsa avoinna ensiesiintymisessään EKP-pomona

Kasviliha-sanasta puhkesi riita, josta sanan lanseerannut Pouttu toivoo nyt hallinto-oikeuden ratkaisua: "Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan"

Naisjohtajien määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa uuteen ennätykseen – kehitystä tukee aiempi nousu liiketoimintojen johtopaikoille

Yhdysvaltain keskuspankki ei kajoa nykyiseen ohjauskorkoon

Metson yt-neuvottelut Ruotsissa päätökseen: tuotanto Ersmarkissa päättymässä 2020

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.