Talousnäkymät eivät naurata Itä-Suomessa

Itä-Suomen yritykset eivät ole nähneet talouttaan näin synkkänä kymmeneen vuoteen, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton kysely.

Teollisuuden ja rakentamisen yrityksistä yksikään ei odota suhdanteiden paranevan. Tilauskanta on useimmissa yrityksissä selvästi normaalia huonompi.

Palvelualalla näyttää koko maassa hieman vakaammalta, mutta palveluyrityksistäkin noin puolet uskoi Itä-Suomessa tilanteen heikkenemiseen.

Talouden taantuman isku Suomeen oli odotettavissa, mutta sen nopeus yllätti lähes kaikki. EK:n talouspolitiikan osaston johtajan Jussi Mustosen mukaan teollisuus alkaa jo olla taantumassa.

Suomalaiset voivat kuitenkin lohduttautua sillä, että monen maan talouteen nähden meillä menee heikoista näkymistä huolimatta hyvin. Esimerkiksi rahoitusala, jossa 1990-luvun alun kriisin aikaan tuuli täällä kovaa, näkee nyt henkilöstönsä pysyvän nykyisellään.

Kaikkiin yrityksiin taantuma ei ole edes purrut. Erityisesti Venäjälle vievät yritykset ovat tehneet viime aikoinakin isoja kauppoja.

- Sen verran epävarmuutta on näkyvissä, että asiakaskunta viivyttää uusien projektien aloituspäätöstä ensi vuoden alkupuolelle, kertoo automaatiojärjestelmien toimittajan Honeywellin toimitusjohtaja Timo Saarelainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.