Talvikorjuun kausi jäi jälleen lyhyeksi

Aikainen kevät näyttää jälleen kerran haittaavan talvileimikkojen puunkorjuuta. Esimerkiksi Stora Enson kohteissa on päästy hakkaamaan talvikohteita hyvin jo joulukuun puolivälistä lähtien ja puuta on saatu varastoon.

– Näyttää kuitenkin siltä, että käy kuten viime vuonna ja tästäkin tulee lyhyt talvi. Varmaan jo huhtikuun puolella on hankalaa liikkua tuolla metsässä, ellei nyt oikeasti iske takatalvi päälle. Talvileimikoita siirtyy väkisin jälleen ensi talvelle, samoin kuin niitä siirtyi viime talvelta kuluvalle vuodelle, sanoo Stora Enson Itä-Suomen aluejohtaja Riku Koskinen.

Puunkorjuun näkökulmasta alkaneen kevään parasta säästä olisivat aurinkoiset päivät ja kipakat yöpakkaset.

– Silloin tiet kuivuisivat päiväaikaan, kelirikkokaudesta muodostuisi kovin pahaa.

Saarikohteet jäävät nyt kokonaan korjaamatta. Nyt tuli jo toinen perättäinen talvi, ettei sisäjärvien talvisavottojen tekeminen onnistu lainkaan.

– Saarikohteiden päälle piti vetää henkselit viime ja toissa viikolla. Ei vain tullut riittävän paksua jäätä, että olisi päästy rekalla hakemaan puuta saarista, jatkaa koskinen.

Itä-Suomessa saarikohteista on korjattu yhteensä noin 40 000-50 000 kuutiota puuta.

– Pystymme korjaamaan osan kohteista sulan veden aikaan proomukalustolla, mutta aivan kaikkiin paikkoihin emme niilläkään pääse, sanoo Koskinen.

Talvikorjuukelpoiset kohteet jäävät vajaaksi myös UPM:n puolella.

– Talvi jäi odotettua lyhyemmäksi, turhan lyhyeksi. Emme valitettavasti pääse tavoitteeseemme, sanoo Itä-Suomen aluejohtaja Esa Korhonen.

Hän muistuttaa, että puuhuolto riippuvainen talvesta.

– Viime vuonna talvikorjuu meni vielä enemmän poskelleen. Sieltä jäi paljon rästejä. Tilanne on samanlainen kaikilla metsätoimijoilla, sanoo hän.

Myös UPM aikoo korjata talvikohteita kesäaikaan, mikäli säät suosivat.

– Korjaaminen onnistuu kantavilla ja runsaspuustoisilla alueilla jos kesä on kuiva. Otetaan käyttöön leveämpitelaisia ja useammalla akselilla varustettuja koneita, jatkaa Korhonen.

Talvikohteiden osalta nyt ovat menossa ne kuuluisat viimeiset ajat.

– Kyllä nämä yöpakkaset täytyy hyödyntää jokaista minuuttia myöten. Jokainen päivä on nyt säätilan vahtaamista ja sellaista tilannejohtamista tämä on nyt jokaisena päivänä.

Niin sanottu takatalvi olisi nyt puunkorjuussa varsinainen onnenpotku.

– Monena talvena on vielä huhtikuussakin ollut täysi talvi. Saattaahan se vielä viikon päästä kylmätä kunnolla. Se olisi enemmän kuin sata jänistä.

Tienpitäjän puolella säätilan muuttumista seurataan tarkkaan.

– Yleisellä tasolla kelirikko on jo alkanut, mutta painorajoituksia ei ole vielä asetettu, sanoo kunnossapitovastaava Marja Beck Pohjois-Savon ely-keskuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.