Talvivaaralle löytyi ostaja - valtio mukaan

Kaivosyhtiö Talvivaaralle on löytynyt ostaja. Brittiläinen yritysjärjestelyihin erikoistunut sijoitusyhtiö Audley Capital Advisors on solminut ehdollisen sopimuksen Talvivaara Sotkamo Oy:n liiketoiminnan ostamisesta sen konkurssipesältä.

Samassa yhteydessä Suomen valtion kokonaan omistama erityisyhtiö Terrafame on tehnyt investointisopimuksen Audleyn kanssa. Terrafame omistaisi 15 prosenttia uudesta kaivosyhtiöstä.

Valtion erityisyhtiön Terrafamen ja brittiläisen sijoitusyhtiön Audley Capital Advisorsin sopimus mahdollistaisi elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan riittävän rahoituksen kaivostoiminnan kehittämiseen. Sen myötä on mahdollista hankkia yhtiöön myös uutta osaamista.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan sopimusten tarkoituksena on jatkaa Talvivaaran kaivoksen toimintaa kannattavasti. Järjestelyssä perustetaan uusi kaivosyhtiö.

Audley-konsortio olisi uuden kaivosyhtiön pääsijoittaja ja sen toiminnasta vastaava taho 85 prosentin omistusosuudella. Konsortiossa olisi lisäksi mukana useita toimijoita, muun muassa jokin globaalisti tunnettu sijoittaja.

Emoyhtiö tavoittelee osuutta uudesta kaivosyhtiöstä

Talvivaaran kaivososakeyhtiön tavoitteena on pysyä mahdollisen uuden kaivosyhtiön yhtenä omistajana, sanoo selvitysmies Pekka Jaatinen. Hänen mukaansa tämä olisi sekä pörssiyhtiön osakkeenomistajien että velkojien etu.

Selvitysmies jättää huomenna Espoon käräjäoikeuteen täydennetyn saneeraussuunnitelman. Tavoitteena on yhä, ettei emoyhtiö ajaudu konkurssiin.

Valtio jakamassa ympäristöriskejä

Osapuolet ovat sopineet, että kauppahintaa ei julkisteta. Tavoitteena on, että järjestely toteutuu kesällä. Siihen saakka kaivoksen liiketoimintaa ylläpitää konkurssipesä.

Kauppahinnan lisäksi Audley-konsortio ja Terrafame aikovat sijoittaa merkittävän summan kaivoksen toiminnan uudelleenkäynnistämiseen, yhteensä yli 200 miljoonaa euroa. Järjestelyn osana Terrafame on jakamassa kaivokseen liittyviä ympäristövastuuriskejä.

Järjestelyn toteutuminen ja kaivostoiminnan uudelleenkäynnistyminen uudessa kaivosyhtiössä edellyttää työ- ja elinkeinoministeriön mukaan vielä useita toimenpiteitä. Edelleen tarvitaan muun muassa viranomaislupia, minkä lisäksi sitovan rahoituksen pitää varmistua.

Ostajalla kokemusta kaivosteollisuudesta

Julian Tregerin perustama Audley Capital Advisors LLP on kymmenen viime vuoden ajan sijoittanut lähinnä luonnonvara-aloilla toimiviin yrityksiin.

Uuden kaivosyhtiön toimitusjohtajaksi nimitettäisiin Audleyn John MacKenzie. Hän on vastannut aiemmin Anglo American -kaivosyhtiön kupariliiketoiminnasta. Sitä ennen hän vastasi saman yhtiön sinkkiliiketoiminnasta sekä toimi nikkelikaivoksen ja käsittelylaitoksen toimitusjohtajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ehdokas Talvivaaran toimitusjohtajaksi: Kaivoksella on tulevaisuus

Vapaavuori: Valtion vastuut alle 100 miljoonaa euroa