Tekoäly tulee, olemmeko valmiita? – "Menetämme enemmän työpaikkoja, jos emme lähde tähän"

Muutos tulee joka tapauksessa, meidän tulee vain päättää, miten otamme sen vastaan. Näin asiantuntijat kommentoivat tekoälyn saapumista Suomeen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) asettama työryhmä pohtii parhaillaan, miten Suomesta saataisiin johtava tekoälyn soveltaja. Tekoälyn kehittäminen on herättänyt myös vastustusta, sillä robottien pelätään vievän työpaikat.

Työ- ja elinkeinoministeriön kehittämispäällikkö Tapio Virkkusen mukaan tekoäly mullistaa työmarkkinat joka tapauksessa – joko suomalaisten tai ulkomaisten keksintöjen avulla.

–  Menetämme enemmän työpaikkoja, jos emme lähde tähän mukaan. Tämä ei ole valinta, että tehdäänkö tätä vai ei. Jos jätämme asian sikseen, joku muu hyödyntää tekoälyä. Nyt aktivoimme laajan joukon määrittelemään Suomelle yhteisen suunnan tekoälyn soveltamiseksi.

Tekoälyn isoimmat vaikutukset yksittäisille ihmisille tulevat, kun koneet romauttavat tiettyjen taitojen arvon työmarkkinoilla, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen. Näin on käynyt esimerkiksi toimisto- ja varastotöissä.

–  Esimerkiksi varastotyöntekijöiden osalta tärkeä kysymys on se, mitkä heidän taidoistaan ovat arvokkaita vielä tulevaisuudessakin. Vaikkapa keräilyyn liittyvä tarkkuus ja nopeus eivät enää ole arvokkaita robottien hoitaessa keräilyn ihmistä tehokkaammin.

–  Monien osalta tämä voi tarkoittaa sitä, että heidän täytyy hankkia uusia taitoja tai kouluttautua uuteen ammattiin.

Oikeutettu huoli

Kauhanen kuitenkin uskoo, että Suomi kykenee sopeutumaan tulevaan muutokseen ja ihmisille keksitään korvaavaa työtä.

–  Aiemmissa teknologisissa murroksissa ihmiselle on aina löytynyt uusia työtehtäviä. Meidän on helpompi ymmärtää, mitkä olemassa olevista töistä katoaa kuin kuvitella, mitä uusia tehtäviä syntyy. Esimerkiksi 30 vuotta sitten juuri kukaan ei olisi voinut kuvitella web designerin ammattia.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusprofessori Heikki Ailiston mukaan huoli työpaikoista on sinänsä oikeutettua.

–  Maatalous on hyvä esimerkki. Sotien jälkeen puolet ihmisistä työskenteli maatalouden parissa ja nyt murto-osa. Silti ruuan tuotanto on suurempaa. Muutos kestää nytkin kauan, 20–30 vuotta. Tästä ei aiheudu työttömyyttä lyhyellä tähtäimellä, ihmiset ehtivät sopeutua.

Ailisto huomauttaa, että harva työ on täysin automatisoitavissa taloudellisesti kannattavasti.

–  Esimerkiksi silloin, jos on vähänkään vaihtelevampi työympäristö. Jos lankku on tiellä, ihminen astuu sen yli, mutta robotti kompastuu siihen.

Robottiosuuskuntia?

Helpoimpia automatiikan kontolle sälytettäviä tehtäviä ovat rutiininomaiset toimistotehtävät, mutta Ailiston mukaan tekoäly voisi tehdä esimerkiksi verotuspäätöksiä, käsitellä sosiaaliturvaetuuksia tai myöntää pikavippejä.

–  Ne ovat sääntöjen mukaan tapahtuvaa tiedonkäsittelyä, joissa on selvät sävelet siitä, miten päätös tehdään. Sama koskee esimerkiksi asiakaspalvelun chatbotteja, joissa ihminen puhuu koneen kanssa vaikka tekstin avulla. Yksinkertainen tarve hoituu koneen kanssa. Asia siirtyy oikealle asiakaspalvelijalle vain, jos se on vaativampi.

Tekoälyllä halutaan vapauttaa ihmisten työpanosta luovempiin töihin, kuten asiantuntijatehtäviin. Tulevaisuuden teknologia muuttaa työtehtäviä useissa ammateissa, ja tämä tulisi huomioida koulutuksessa.

–  Esimerkiksi vuorovaikutustaidot ja luova ongelmanratkaisu ovat yhä arvokkaampia tulevaisuudessa. Myös oppimaan oppimisen taito ja itsensä johtaminen ovat tulevaisuudessa vieläkin arvokkaampia taitoja, Etlan Kauhanen sanoo.

Ailiston mielestä esimerkiksi eläkerahastot voisivat sijoittaa tekoälyfirmoihin. Osa asiantuntijoista on myös väläyttänyt robottiosuuskuntien perustamismahdollisuutta.

–  Tekoälyfirmojen omistajat, joiden tekoälyteknologia on omassa lajissaan loistavaa, rahastavat yrityksen kasvaessa työnsä myymällä yrityksen. Pitäisikö näihin yrityksiin sijoittaa suomalaisia varoja, jolloin osingot, arvonnousu ja tuotekehitys pysyisivät Suomessa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.