Terveiset tulevaisuudelle jätevoimalan perustuksiin

Riikinvoima Oy:n ekovoimala ohitti maanantaina yhden välietapin, virallisen peruskivenmuurauksen.

Leppävirran Riikinnevalle rakennettava jätteenpolttolaitos on koko Itä- ja Keski-Suomelle merkittävä teollisuus- ja ympäristöinvestointi. Yli 120 miljoonan euron laitos polttaa valmistuttuaan energiaksi jopa 145 miljoonaa kiloa viiden maakunnan alueelta koottua, lajiteltua yhdyskuntajätettä.

Seremoniassa ensimmäiset laastilapiolliset viskannut Pohjois-Savon maakuntajohtaja Jussi Huttunen totesi hankkeen merkittäväksi myös yhteistyön näyttönä.

– Tämän yrityksen alue on suurempi kuin viikko sitten kuopattu suuri sote-järjestäjäalue. Voimme olla ylpeitä, että olemme pystyneet parempaan. Tarvitaan riittävän suuret taloudelliset ja toiminnalliset edut, että jotain suurta syntyy.

– Tämä on ollut hyvä esimerkki kaikki rajat ylittävästä yhteistyöstä, Huttunen sanoi.

Laitoksen kokonaistoimituksesta vastaa teknologiakonserni Andritz. Kattilalaitoksen avainteknologia tulee Itävallasta, mutta muuten projekti vedetään Varkaudesta.

– Projektin parissa työskentelee jo parikymmentä talousalueen yritystä, ja usikon määrän vielä lisääntyvän, sanoo Andritz Oy:n varatoimitusjohtaja Ari Nieminen.

Kiertoleijupetitekniikalla toimivan laitoksen kokonaistoimitus on Niemisen mukaan yhtiölle myös merkittävä referenssikohde. Suomeen ei uusia suuria laitoksia juuri enää mahdu, mutta maailmalla jätteenpoltolla on vielä paljon kasvunvaraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.