Toriparkki vetää väkeä: Kahdessa vuodessa lähes 200 000 kävijää enemmän

Perjantaina iltapäivällä Kuopion toriparkin ensimmäinen taso alkaa olemaan jo täynnä. Toriparkin vilkkain pysäköintipäivä onkin yleensä juuri perjantaina.

– Täällä on hyvät pysäköintipaikat. Parempi tämä on nyt kuin ennen. Ainoastaan parempaa ilmanvaihtoa toivoisin, kuopiolainen Sami Kilpeläinen sanoo.

Puheet Kuopion keskustan näivettymisestä ovat osoittautumassa turhiksi, ainakin jos mittarina käytetään Kauppatorin alle rakennetun Toriparkin kävijämääriä.

– En oikein tiedä asialle mitään muutakaan mittaria. Tämä on konkreettinen ja riippumaton keino osoittaa, että kävijämäärät keskustassa ovat kasvaneet, Toriparkkia pyörittävän Kuopion Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Ari Pääkkö sanoo.

Kuluvan vuoden loppuun mennessä ennakoidaan, että Toriparkissa on lähes 200 000 kävijää enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Tilastojen mukaan vuonna 2014 Toriparkissa oli 463 000 kävijää, vuonna 2015 kävijämäärät nousivat 555 000 kävijään. Tämän vuoden kävijämääräksi ennkoidaan elokuun lopun tilanteen perusteella 630 000-640 000 kävijää.

– Eivätkä he ole tulleet pelkästään pysäköimään, vaan töihin sekä ostoksille. Kun aina sanotaan, ettei keskustassa liiku kukaan niin tässä on todellista faktaa siihen, että keskustassa käy entistä enemmän väkeä, Pääkkö jatkaa.

Tavoitteet ovat vielä korkeammalla.

– Kyllä me ensi vuodelle tavoittelemme yli 700 000 käyntiä. Täytyy muistaa, että Toriparkki imaisee miljoona käyntiä vuodessa. Sen täyttyminen edellyttää kuitenkin myönteistä talouskehitystä ja kulutuksen lisääntymistä, Pääkkö kertoo.

Parkkitilat ovat olleet muutamia paikkoja vaille täynnä muutaman kerran torilla järjestettyjen isojen massatapahtumien yhteydessä.

– Mutta esimerkiksi elokuun alussa siellä oli 2 000 kävijää päivittäin ilman suurempia tapahtumia, Pääkkö toteaa.

Hän sanoo, että Kuopiossa on loistava keskusta pitkällä aikavälillä.

– Keskustassa on varmasti hyvä kuhina päällä. Mutta tapahtuuko se vuonna 2017 vaiko vasta esimerkiksi 2021. Asioita täytyy katsoa pidemmällä tähtäimellä, Pääkkö sanoo.

Toriparkin lisääntynyt käyttäjämäärä näkyy myös torilla ja sitä ympäriövissä liikkeissä.

– Kaikki tietävät, että menossa on haastavat ajat. Mutta kun asiaa katsoo tämän meidänkin koko korttelin näkökulmasta, niin paljon jalkapareja kulkee käytävillä, Kuopion Sokoksen tavaratalonjohtaja Pia Virtanen muotoilee.

Virallisia lukuja hän ei pysty sanomaan, sillä Sokoksella ei ole ovilaskuria.

– Mutta eivät nuo ovet mene kiinni juuri koskaan. Samalla tuo käytävä on luontainen reitti torille, jatkaa hän.

Vilkastuminen on näkynyt myös tavaratalo Carlsonin käytävillä ja myynnin kehityksessä.

– Asiakasvirtojen kehittyminen myönteiseen suuntaan näkyy meillä selvästi. Käännös parempaan lähti liikkeelle jo viime syksynä. Esimerkiksi viime kuussa meillä oli tuhat maksavaa asiasta enemmän, Carlsonin toimitusjohtaja Kyösti Karhunen toteaa.

Hän muistuttaa, että kampanjoilla ja vuodenajoilla on myös ollut merkitystä myynnin kehittymiseen.

– Yleisesti ottaen keskusta on lähenyt kehittymään parempaan päin, Karhunen sanoo.

Useamman kerran viikossa Toriparkkia käyttää myös kopiolainen Pekka Kekäläinen.

– Tänne on helppo tulla. Kun tämä on keskellä, niin täältä pääsee mihin vaan, sanoo hän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.