Trump lähti G7-kokoukseen ajamaan Venäjän etua

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump lähti johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän huippukokoukseen valmiina haastamaan riitaa muiden jäsenmaiden kanssa. Trump sanoi haluavansa hyödyntää huippukokousta kauppakiistojen ratkomiseen ja peräsi Venäjälle lupaa palata ryhmän jäseneksi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk teki selväksi, ettei Trumpille olisi juuri vastakaikua luvassa.

– On selvää, että Yhdysvaltojen presidentti ja muu ryhmä ovat edelleen eri mieltä kaupasta, ilmastonmuutoksesta ja Iranin ydinsopimuksesta. Eniten minua huolestuttaa kuitenkin se, että sääntöihin perustuva kansainvälinen järjestys asetetaan kyseenalaiseksi ja että näin toimii järjestyksen pääsuunnittelija ja takaaja, Yhdysvallat, Tusk sanoi kokouspaikalla Kanadan La Malbaiessa.

Trump ryhtyi puhumaan Venäjän puolesta ennen lähtöään huippukokoukseen ja sanoi olevansa sitä mieltä, että Venäjän pitäisi olla kokouksessa mukana.

– Minä olen ollut Venäjän pahin painajainen. Mutta siitä huolimatta Venäjän pitäisi olla tässä kokouksessa mukana. Miksi meillä on kokous ilman että Venäjä on mukana? Venäjän pitäisi olla mukana neuvottelupöydässä, Trump perusteli.

G7-maat erottivat Venäjän ryhmästä 2014, sen jälkeen kun se oli hyökännyt Ukrainaan ja miehittänyt Krimin. Muut G7-jäsenet eivät halunneet hyväksyä, että maiden välisiä rajoja muutetaan väkivalloin. Trumpin edeltäjä Barack Obama oli keskeisesti ajamassa päätöstä.

Venäjän palauttaminen ryhmän jäseneksi ei ole saamassa muilta ryhmän jäseniltä kannatusta, muun muassa koska se ei ole tehnyt elettäkään Krimin palauttamiseksi. Poikkeuksen muodosti Italian populistihallituksen johtoon vastikään noussut Giuseppe Conte, joka tviittasi olevansa Trumpin kanssa samaa mieltä, koska Venäjän paluu ryhmän jäseneksi olisi "kaikkien etu".

 

Trump lähtee etuajassa pois

 

Trump sanoi kokouksen edellä tviitissään haluavansa korjata "epäreiluja kauppasopimuksia G7-maiden kanssa. Jos niin ei käy, niin meille käy vielä paremmin!".

Trump syytti muun muassa EU:ta ja Kanadaa epäreiluista tulleista ja moitti tviiteissään erityisesti Kanadan pääministeri Justin Trudeauta ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronia.

Kipakka sävy kauppakysymyksistä näkyi perjantaina myös maailman pörsseissä, jotka olivat laskussa sekä Aasiassa, Euroopassa että Wall Streetillä.

Liittolaisten välejä ovat kiristäneet Trumpin asettamat teräs- ja alumiinitullit, jotka osuvat lujaa eurooppalaisiin kauppakumppaneihin. Yhdysvallat on perustellut tullejaan kansallisella turvallisuudella. Trudeau luonnehti tätä perustelua "naurettavaksi".

Trumpin linjaukset saivat kokouskumppaneilta jo ennalta niin tiukkaa vastustusta, että kokousta on kutsuttu myös G6+1-kokoukseksi. Muita jäseniä suututtaa myös Yhdysvaltojen vetäytyminen Pariisin ilmastosopimuksesta ja Iranin ydinsopimuksesta.

Ilmastokysymyksiä ei kuitenkaan ehditä juuri käsitellä koko G7-ryhmän voimin, koska Trump lähtee kokouksesta pois jo lauantaina aamupäivällä eikä siten osallistu keskusteluihin ilmastonmuutoksesta, puhtaasta energiasta ja valtameristä. Presidentti jatkaa matkaansa kohti Singaporea ja ensi viikon tapaamista Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.

"Trump valmistautuu toiseen kauteen ja mahdollisuudet ovat hyvät"