Trump lupaa pelastavansa farmarit kauppasodan seurauksilta

Presidentti Donald Trump sanoi tiistaina pelastavansa yhdysvaltalaiset maanviljelijät Kiinaa vastaan käydyn kauppasodan seurauksilta. Trumpin mukaan viljelijät ovat yksi suurimmista ryhmistä, jotka hyötyvät tulleista.

–  Rahat tulevat massiivisista tulleista, jotka Kiina ja muut maksavat Yhdysvalloille päästäkseen tekemään bisnestä kanssamme. Maanviljelijät on unohdettu monien vuosien ajan. Heidän aikansa on nyt, Trump julisti.

Kiina ilmoitti maanantaina korottavansa jyrkästi yhdysvaltalaisiin maataloustuotteisiin ja muihin tuotteisiin kohdistuvia tulleja sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli nostanut kiinalaistuotteiden tulleja.

Trump tarjosi viime vuonna viljelijöille 12 miljardin dollarin (11 miljardin euron) tukia sen jälkeen, kun Kiina silloin nosti yhdysvaltalaisten maataloustuotteiden tulleja.

Yhdysvallat syyttää Kiinaa suurista valtion tuista vientiteollisuudelle. Trump on perustellut tulleja myös sillä, että Kiina "varastaa" yhdysvaltalaista teknologiaa.

Trump määräsi viime viikolla hallintonsa valmistelemaan uusia tulleja. Uusien tullien alaiseksi joutuvan tuonnin arvo on noin 300 miljardia dollaria.

Jo aiemmin kerrottiin, että Yhdysvallat korottaa olemassa olevia, muun muassa kulutustavaroihin kohdistuvia Kiinan tullimaksuja 10 prosentista 25 prosenttiin. Korotus tuli voimaan perjantaiaamuna Suomen aikaa. Kovempien tullien alle joutuivat muun muassa elektroniikka, autonosat ja huonekalut.

Kiina vastasi maanantaina Yhdysvaltain tuontitulleihin korottamalla omia tullejaan siten, että ne kohdistuvat yhdysvaltalaisiin tuotteisiin 60 miljardin dollarin arvosta.

Pörssit toipuivat sukelluksesta

Pörssit ottivat tiistaina takaisin maanantain sukellustaan molemmin puolin Atlanttia. New Yorkin pörssin Dow Jones Industrial -indeksi oli alkuillasta 1,3 prosenttia ja S&P 500 -indeksi 1,2 prosentti koholla.

Euroopassa Frankfurtin pörssi päätyi vajaan prosentin nousuun. Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi eteni runsaan prosentin, kuten myös Helsingin pörssi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.