Trump pitää Trudeauta epärehellisenä ja heikkona – USA ei hyväksykään G7-lausuntoa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Yhdysvallat ei hyväksy G7-maiden yhteislausuntoa. Trump ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun Kanadan pääministeri Justin Trudeau oli kertonut johtavien teollisuusmaiden G7-kokouksen päätteeksi maiden sopineen yhteisestä lausunnosta.

Trudeau kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa, jossa hän myös muun muassa kritisoi Yhdysvaltain asettamia tuontitulleja. Trudeau kertoi varoittaneensa Trumpia siitä, että Kanada on valmis asettamaan Yhdysvalloille vastatulleja, jotka astuvat voimaan 1. heinäkuuta.

"Valheellisia väitteitä"

Trump moitti lehdistötilaisuuden jälkeen Trudeauta "hyvin epärehelliseksi ja heikoksi". Trump syytti Twitterissä Trudeauta valheellisista väitteistä tiedotustilaisuudessaan ja Kanadaa valtavien tullimaksujen perimisestä yhdysvaltalaisilta viljelijöiltä, työntekijöiltä ja yhtiöiltä. Näistä syistä Trump sanoo kehottaneensa kokousedustajiaan olemaan hyväksymättä G7-maiden lausuntoa. Trump myös toisti uhkauksensa asettaa tullimaksuja Yhdysvaltoihin tuotaville autoille.

Trudeaun toimistosta kerrottiin Trumpin syytösten jälkeen, että Trudeau ei sanonut lehdistötilaisuudessa mitään, mitä hän ei olisi sanonut jo aiemmin sekä julkisesti että yksityisesti Trumpille.

Trump lähti G7-kokouksesta ennen muita johtajia. Hän lensi kohti Singaporea, jossa hänen on määrä tavata tiistaina Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un.

Venäjää vaaditaan lopettamaan tukensa Syyrian hallinnolle

Yhdysvaltoja lukuun ottamatta kaikki muut G7-maat ovat edelleen kokouksessa laatimansa lausunnon takana. Lausunnossa luvataan muun muassa taistella protektionismia vastaan ja purkaa kaupan esteitä.

Lausunnossa on myös myönnytys Trumpille, sillä siinä luvataan uudistaa Maailman kauppajärjestö WTO:ta entistä oikeudenmukaisemmaksi. Trump on sanonut WTO:n olevan "katastrofi" Yhdysvalloille.

Lausunnossa myös sitoudutaan varmistamaan, että Iran ei koskaan kehitä tai hanki ydinasetta, sekä vaaditaan Venäjää lopettamaan läntisten demokratioiden horjuttaminen.

–  Kehotamme Venäjää lopettamaan demokraattisten järjestelmien horjuttamisen sekä tukensa Syyrian hallinnolle, lausunnossa sanotaan.

Lausunnossa myös tuomitaan Britannian Salisburyssa tehty hermomyrkkyisku ja pidetään hyvin todennäköisenä, että Venäjä on iskun takana.

Sanottua

Johtajat pistelivät toisiaan sanan säilällä

Johtavien teollisuusmaiden G7-kokous alkoi kireissä tunnelmissa perjantaina ja sai sekasortoisen päätöksen lauantaina, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti vetävänsä Yhdysvaltain tuen kokouksen yhteislausunnolta. Kokouksen yhteydessä on lausuttu useita tiukkoja kommentteja:

– Kanadalaiset ovat kohteliaita ja järkeviä, mutta meitä ei määräillä. (Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoessaan kokouksen päätteeksi tiedotustilaisuudessa suunnitelmistaan asettaa Yhdysvalloille vastatulleja.)

– Kanadan pääministeri Justin Trudeau toimi niin säyseästi ja lauhkeasti G7-kokouksemme aikana vain pitääkseen lähtöni jälkeen lehdistötilaisuuden, jossa sanoi, että "Yhdysvaltojen tullit olivat loukkaavia" ja että "häntä ei määräillä". Todella epärehellistä ja heikkoa. (Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Twitterissä ilmoittaessaan, että Yhdysvallat vetää pois hyväksyntänsä yhteislausunnolle.)

– Euroopan unioni on julma Yhdysvalloille... He tietävät sen. Kun kerron sen heille, he hymyilevät minulle. (Yhdysvaltain presidentti Donald Trump moittiessaan Eurooppaa epäreiluista kauppakäytännöistä.)

– Sen täytyy muuttua. Se muuttuu. Tarkoitan, että ei ole kysymys siitä, että toivon sen muuttuvan. Se muuttuu sataprosenttisen... Me olemme kuin säästöpossu, josta kaikki varastavat. Ja se loppuu. (Trump vaatiessaan, että kansainvälisen kaupan nykytilanne ei jatku.)

– Sääntöihin perustuvaa kansainvälistä järjestystä haastaa, aika yllättävästi, eivät tavanomaiset epäillyt, vaan sen pääarkkitehti ja takaaja, Yhdysvallat. (Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmaisi turhautumisensa Trumpiin.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

G7 hieroo yhteislausuntoa ennen Trumpin lähtöä – Yhdysvallat jäi yksin