Trump puolustelee tullipolitiikkaansa –  "Kiinan kanssa ollaan siellä, missä halutaan"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolustelee Kiinaan kohdistuvaa tullipolitiikkaansa. Trump sanoo, että Kiina joutuu maksamaan Yhdysvalloille miljardeja dollareita. Hän lisää, että Kiinan kanssa ollaan juuri siellä, missä halutaankin. Trump sanoi myös haluavansa muistuttaa, että Kiina on rikkonut lupauksensa.

Trump kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Trumpin taloudellinen neuvonantaja Larry Kudlow sanoi Fox Newsin haastattelussa, että tullimaksuista kärsivät molemmat osapuolet ja myös Yhdysvallat joutuu maksumieheksi.

Kudlow kuitenkin vakuutti, etteivät tullimaksujen vaikutukset Yhdysvaltojen talouteen ole huomattavia, sillä Yhdysvaltojen talous on noususuhdanteessa.

Kudlow piti myös mahdollisena, että Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping voisivat tavata ensi kuussa G20-maiden kokouksen yhteydessä ja keskustella kauppaan liittyvistä erimielisyyksistä. Keskusteluista johtajien välillä ei ole kuitenkaan ainakaan vielä sovittu.

Neuvotteluissa vielä useita merkittäviä kiistoja

Viimeksi perjantaina aamulla Suomen aikaa Yhdysvallat korotti muun muassa kulutustavaroihin kohdistuvia Kiinan tullimaksuja 10 prosentista 25 prosenttiin. Kovempien tullien alle joutuivat muun muassa elektroniikka, autonosat ja huonekalut.

Trump on uhitellut nostavansa maksuja vielä lisää.

Perjantaina päättyi myös Kiinan ja Yhdysvaltojen viimeisin kauppaneuvottelukierros Washingtonissa. Tulosta ei syntynyt, mutta presidentti Trump kutsui tviitissään neuvotteluja vilpittömiksi ja rakentaviksi. Hän myös kirjoitti keskustelujen jatkuvan tulevaisuudessa. Kiinan kauppaneuvottelijan Liu Hen mukaan seuraava neuvottelukierros käydään Pekingissä.

Liu sanoi, että maiden välillä on yhteisymmärrys useista asioista, mutta Kiinan kannalta on yhä myös kolme merkittävää kiistanaihetta. Kiina muun muassa katsoo, että kaikki rangaistustullit pitää peruuttaa, jos sopimukseen päästään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmäkanteita kahdesta kalliista kuluttajaluotosta – toteutuessaan olisi ensimmäinen kerta Suomessa

Ruotsin valtio: Telialle ylimääräinen yhtiökokous – Jarnheimer nousemassa hallituksen puheenjohtajaksi

Vaikuttajamarkkinointi on ammattimaistunut myös Suomessa – Blokess-ryhmästä tuttu Matti Roth: "Vaikuttajalla ja brändillä on yhteinen vastuu"

HS: Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvanut, täysin miesvaltaiset hallitukset vähissä

Ranska, Saksa ja Italia aikovat estää Facebookin kryptovaluutan libran käyttöönoton Euroopassa

Sveitsiläinen suurpankki Credit Suisse lyö miinuskoron isoille talletuksille

Lyijypanosten täyskielto EU:n valmistelussa – harrastuksen hinnan nousu harmittaa metsästäjiä

Qantasin 19 tunnin lento New Yorkista Sydneyyn koettelee matkustajien ja miehistön kestokykyä

Energiayhtiöiden myyntibuumi pääsemässä taas vauhtiin – kuntien talous on heikko ja ulkomainen pääoma etsii vakaita sijoituskohteita

EU:n ja Yhdysvaltain kauppasuhteet kiristyvät – USA on asettanut tulleja yli 6,7 miljardin euron arvoiselle tuonnille EU:sta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.