Trump valmis kurittamaan EU-maita 10 miljardin euron arvoisilla tuontitulleilla –  Listalla miekkakalapihvit, oliiviöljy ja valikoima juustoja

Yhdysvallat aikoo asettaa EU-maiden tuotteille noin 10 miljardin euron (11 miljardin dollarin) arvoiset tuontitullit, tviittasi presidentti Donald Trump tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa. Trumpin hallinto oli ehtinyt kertoa tulleista aiemmin maanantain puolella.

Trumpin mukaan EU-maat ovat jo vuosia käyttäneet Yhdysvaltoja hyväkseen kauppa-asioissa. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt lisätullien mahdollista voimaantuloaikaa.

Keskeinen syy tullien taustalla liittyy Yhdysvaltojen mukaan eurooppalaisen lentokonevalmistaja Airbusin EU:sta saamiin tukiaisiin.

Lisätullit koskisivat esimerkiksi Ranskan, Saksan, Espanjan ja Britannian tuottamia helikoptereita, lentokoneita ja niiden osia.

Lisäksi kauppaedustajan toimiston USTR:n listalta löytyy pitkät rivit elintarvikkeita oliiviöljystä kirsikkahilloon ja miekkakalapihveistä juustoihin sekä paperi-, metalli- ja tekstiilituotteita. Näiden osalta lisätullit osuisivat kaikkiin EU-maihin.

"En usko, että voimme sallia kauppariitaa"

Kiista lentokonevalmistajien tukemisesta on hiertänyt Euroopan ja Yhdysvaltojen välejä jo kauan ennen Trumpin kautta. 14 vuoden ajan osapuolet ovat vaatineet Maailman kauppajärjestö WTO:ta ottamaan kantaa asiaan.

Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizer sanoi maanantaina, että WTO on toistuvasti todennut EU:n tukiaiset Airbusille sääntöjensä vastaisiksi ja haitallisiksi Yhdysvalloille. Aiemmin WTO on nuhdellut Yhdysvaltoja Boeingin tukemisesta.

Yhdysvaltojen mukaan lisätullit voidaan välttää, jos EU luopuu Airbusin tuista. Tulleista on kuitenkin odotettavissa päätös vasta myöhemmin tänä vuonna, kun WTO:n välimiesratkaisu kiistassa valmistuu.

EU:n edustajat puolestaan ilmoittivat tiistaina, että Yhdysvaltojen väitteet lentokonetukiaisista ovat "suuresti liioiteltuja", eikä niillä ole WTO:n hyväksyntää. Lisäksi EU ilmoitti varautuvansa vastatoimena lisätullien asettamiseen yhdysvaltalaisille tuotteille, kertoi esimerkiksi uutistoimisto Bloomberg.

Ranskan talousministeri Bruno Le Maire vetosi Pariisissa sovitteluratkaisun puolesta.

–  Kun katsotaan maailman talouskasvun tilaa, en usko, että voimme sallia kauppariitaa. Emme edes pelkästään lentotekniikan alalla, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kertoi tiistaina laskevansa ennustettaan maailman talouskasvusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.