Tutkimus paljasti: Perheiden yritykset menestyvät pörssissä

Perheiden omistamat pörssiyhtiöt menestyvät keskimäärin muita listayhtiöitä paremmin. Tämä selviää uudesta tutkimuksesta, joka julkistettiin tiistaina.

Perheiden omistamien pörssiyhtiöiden liikevoittoprosentti ja pääoman tuotto ovat korkeampia, osaketuoton riski alhaisempi ja osinkotuotto parempi kuin muissa yrityksissä. Lisäksi yritysten arvostus on jonkin verran alhaisempi muihin listayrityksiin verrattuna.

Professori Seppo Ikäheimo ja työelämäprofessori Olli-Pekka Lumijärvi Aalto-yliopistosta tarkastelevat tutkimuksessaan perheomisteisten pörssiyhtiöiden toimintaa, menestystä, hallituksia, johdon palkitsemista ja omistajuutta vuosina 2007–2016.

– Perheet kehittävät yhtiöitä pitkällä tähtäimellä, mutta varovat riskejä. Suomeen tarvitaan lisää tällaisia hyviä omistajia, jotka ajattelevat yrityksen etua pitkäjänteisesti ja luovat sitä kautta työpaikkoja ja hyvinvointia. Tutkimuksen valossa perheomisteiset yhtiöt ovat lisäksi usein hyviä sijoituskohteita, Ikäheimo arvioi.

Perheomisteiset yhtiöt eivät eroa verrokeistaan velkaantumisessa tai liikevaihdon kasvussa, mutta kasvuvaraa ulkomaille näyttää olevan. Liikevaihdosta muita yrityksiä merkittävästi pienempi osuus tulee viennistä.

Tutkimus on kiintoisa, koska esimerkiksi Sammon suuromistaja, pankkiiri Björn Wahlroos arvosteli takavuosina perheyhtiöitä tehottomiksi. Tutkimuksella saattaa olla myös veropoliittista merkitystä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esitys vuoden 2019 talousarvioksi julkistetaan 17. syyskuuta.

Perheet ja suvut ovat merkittävä omistajaryhmä Suomessa. Perheomisteisella yhtiöllä tarkoitetaan pörssiyritystä, jossa yksityishenkilöllä tai omistajaperheellä on vähintään kymmenen prosenttia yhtiön äänistä. Vuoden 2016 lopussa pörssilistan yhtiöistä 58 prosenttia oli vähintään 10-prosenttisesti jonkin perheen omistuksessa.

Omistajasukuja ovat esimerkiksi Herlinit, Paasikivet ja Ehrnroothit. Savossa näitä sukuja ovat muun muassa metsäkonevalmistaja Ponssea omistavat Vidgrénit ja juomayritys Olvia omistavat Hortlingit.

Kymmenessä vuodessa pörssilistatut perheomisteiset yhtiöt ovat vähentyneet neljällä, mutta niiden osuus pörssiyhtiöistä on noussut prosenttiyksiköllä.

Vaikka perheomisteiset yhtiöt menestyvät, tutkittujen kymmenen vuoden aikana vain kaksi listautui. Syitä perheomisteisten yhtiöiden listautumiseen ovat muun muassa mahdollisuus ohjata yritystä entistä ammattimaisemmin, sukupolvenvaihdosten sujuvoittaminen, helpompi ammattijohdon rekrytointi ja kansainvälistymisen vauhdittaminen. Yksi syy on kasvun ja investointien rahoittaminen.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoo, että arvopaperimarkkinat toimivat parhaiten, kun markkinoilla on paljon erilaisia ja eri kokoisia sijoittajia.

– Suomessa suurin puute on keskikokoisista omistajista, kuten perheistä. Eläkeyhtiöiden yhdistyminen on johtanut miljardiluokan sijoittajainstituutioiden syntymiseen. Näihin omistajaryhmiin verrattuna pörssiyhtiöissä omistajina olevia sukuja on yhä vähän.

Monessa perheomisteisessa yhtiössä suku omistaa 10–25 prosenttia. Osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajilla, jotka omistavat yhteensä kymmenesosan yhtiön osakkeista, on vähemmistöoikeuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Finnairin tulos heikkeni syynä mm. polttoainekulujen nousu – matkustajaliikenteessä kysyntä heikkeni etenkin Hongkongin reitillä

Kuopiolainen Superoperator Amerikkaan – yhteistyöhön ison autopesuketjun kanssa

Työllisyysasteen trendi nousi 72,8 prosenttiin syyskuussa – Työllisiä 40  000 enemmän kuin vuotta aiemmin

Lignell & Piispasen uusi toimitusjohtaja Kirsi Räikkönen: Asiakkaita myös päivittäistavarakaupan kautta

Sähköbussit yleistyvät – kaupunkiliikenteessä jopa puolet busseista saattaa kulkea sähköllä kymmenen vuoden päästä

Savon vanhimmalle perheyritykselle uusi toimitusjohtaja – Kirsi Räikkönen vetämään Lignell & Piispasta

Pohjois-Savon talous kohenee metalliteollisuuden imussa

Kirja-arvio: Olli Rehn kirjoitti yksityiskohtia ja talousteorioita vilisevän kirjan rahakomissaarin vuosistaan

PTT: Yksiöiden osuus uusista asunnoista kasvanut etenkin Tampereella, Turussa ja Oulussa

Stora Enso vähentämässä 135 työpaikkaa paperiyksiköstään – supistukset maailmanlaajuisia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.