Työllisyysaste selkeästi yli hallituksen tavoitteen – joulukuun luku 72,5 prosenttia

Työmarkkinoiden vahva vire jatkuu. Tilastokeskus kertoi torstaina yllättävänkin vahvoista työllisyysluvuista, sillä sen mukaan työllisyysasteen trendi oli joulukuussa 72,5 prosenttia. Näin ollen työllisyysaste on yli hallituksen tavoitteen.

Trendi on satunnais- ja kausivaihtelusta puhdistettu luku.

Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovarin mukaan työllisyysasteen kasvu on koskenut koko maata. Hän kertoo pääosin kaupan alan kirittäneen työllisyyden kasvua loppuvuonna.

–  Se on vähän erikoista, koska kaupan myynti ei kehittynyt erityisen hyvin loppuvuodesta. Sitä ei myöskään selitä se, että se johtuisi vain jouluapulaisista, koska joulukuussa nimenomaan kokoaikaiset ja jatkuvat työsuhteet kasvoivat, eivät määräaikaiset.

Huovari arvioikin, että nopea kasvu voi johtua siitä, että joulukuun tilastot ovat hieman yläkanttiin, kun taas sitä ennen tilanne on ollut hieman parempi kuin tilastot ovat antaneet ymmärtää.

Tilastokeskus tarkensikin torstaina aiempia lukujaan ylöspäin. Aiemmin marraskuun työllisyysasteen trendiksi arvioitiin 72 prosenttia, nyt Tilastokeskus tarkensi luvun 72,3 prosenttiin. Tarkennettujen lukujen mukaan hallituksen 72 prosentin työllisyystavoite täyttyi jo lokakuussa, jolloin luku oli 72,1 prosenttia.

–  Joka tapauksessa työllisyyden kasvu näyttää jatkuneen koko vuoden varsin hyvänä, jonkin verran se on hidastunut alkuvuodesta.

Työttömyysasteen trendi oli 6,6 prosenttia. Työttömien määrä oli joulukuussa 146  000. Huovarin mukaan myös piilotyöttömyys on laskenut Tilastokeskuksen virallisen työttömyysluvun rinnalla.

Varsinkin miesten työllisyys kasvanut

Joulukuun kausitasoittamattomien lukujen mukaan miesten työllisyysaste nousi edellisen vuoden joulukuusta 3,4 prosenttiyksikköä 73,8 prosenttiin. Naisten työllisyysaste koheni vuodessa 1,5 prosenttiyksikköä 70,3 prosenttiin.

Huovarin mukaan Suomen työllisyys- ja talouskasvu alkoivat rakentamis- ja investointivetoisena, mikä selittää osin miesten työllisyyden kohenemisen.

–  Osittain siitä on ollut kyse, mutta ei enää niin paljon. Miesten työllisyyden kasvu alkoi selkeästi aiemmin kuin naisten. Tällä hetkellä kasvu on melkein yhtä nopeaa, miesten työllisyys kasvoi joulukuussa hieman enemmmän. Katsoimme vuosi tai reilu vuosi sitten, että miesten osuus naisvaltaisilla aloilla näyttää lisääntyneen. Se ehkä selittää myös osittain (miesten työllisyyden kasvua).

Huovari pitää hallituksen osuutta työllisyyden kasvussa merkittävänä, vaikka muistuttaakin talouskasvun saaneen vetoapua maailmantalouden suotuisasta suhdanteesta.

–  Tiedämme, että meillä on tehty aika paljon työmarkkinoihin ja työnvälitykseen liittyviä uudistuksia, maltillisia palkkaratkaisuja ja kiky-sopimus, joilla kaikilla pitäisi olla positiivinen vaikutus työmarkkinoihin. Arvioitahan on ollut, että 20  000–60  000 työllisyyden kasvusta olisi hallituksen ansiota, ja kyllä se varmaan siihen väliin menee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.