Työllisyystilanteen valoisat näkymät jatkuvat

Talouden ja työllisyyden myönteisen kehityksen ennakoidaan jatkuvan lähitulevaisuudessa ympäri Suomen, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön alueellisten kehitysnäkymien raportista. Myös aiemmin rakennemuutoksista kärsineet alueet ovat päässeet kasvu-uralle.
Työttömyys on vähentynyt kaikilla alueilla, ja kehityksen odotetaan jatkuvan. Myös pitkäaikaistyöttömyyden ja nuorten työttömyyden ennakoidaan helpottuvan.
– Kasvu on jatkunut vahvana, kiteytti elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tiistaina tiedotustilaisuudessa.
Samalla kuitenkin yhä useammalla alueella ollaan huolissaan osaavan työvoiman saatavuudesta. Suurinta työvoimapula on Lapissa, jossa työvoimaa kaivataan etenkin matkailualalla. Myös Kainuussa ja Satakunnassa on huomattava työvoimapula.
– Se, mistä puhutaan, on rekrytointiongelma. Osaavan työvoiman saanti, ministeri huomautti.
Pohjois-Suomessa odotetaan kaivosteollisuuden ja biotalouden investointien sekä matkailun kasvun aiheuttavan kasvuloikan elinkeinoelämässä. Lounais-Suomessa puolestaan kasvun kärkinä ovat auto- ja meriteollisuus.
Matkailu kasvaa etenkin Lapissa, Helsingin seudulla ja Saimaan alueella.

Mahdollisuuksien ohella uhkia

– On ilahduttavaa, että kehitys alueilla on saatu kääntymään. Samalla on etsittävä uusia keinoja siihen, miten saamme tekijät ja työn entistä paremmin kohtaamaan. Sen vuoksi kokosimme kehysriihessä työllisyyspakettiin joukon nopeasti vaikuttavia toimia osaamisen päivittämisen ja uranvaihdostilanteiden tueksi, sanoi Lintilä tiedotteessa tiistaina.
Lintilä nosti tiistain tiedotustilaisuudessa myös esiin yhtenä onnistuneena päätöksenä Terrafamen kaivostoiminnan pitämisen pystyssä.
– Kainuu tuskin olisi tuossa, jos hallitus olisi päätynyt toiseen ratkaisuun. Yhtä lailla se antoi myös oman myönteisen signaalinsa kaivostoiminnalle yleensä.
Suurimmaksi huolenaiheeksi Suomen kannalta Lintilä mainitsi uhkan kansainvälisestä kauppasodasta.
– Suomi vientiorientoituneena maana on ensimmäisiä, joka kärsii, jos kauppasota tulisi.
Toistaiseksi Suomi on hyötynyt maailmantalouden kasvusta, muistutti Lintilä.