USA:n autojätit pyytävät apua kongressilta

Vaikeuksiin ajautuneet Yhdysvaltain autonvalmistajat General Motors, Ford ja Chrysler pyytävät valtiota takaamaan uusia miljardiluokan lainoja.

Bloomberg-uutistoimiston mukaan autojätit hakevat lainaa yhteensä lähes 20 miljardia euroa. Yhtiöt ovat kolmen viime kuukauden aikana ottaneet lainaa miltei 40 miljardia euroa.

Kongressin edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja senaatin ryhmänjohtaja Harry Reid neuvottelivat asiasta autoyhtiöiden johtajien kanssa eilen Washingtonissa.

Autojen myynti laski Yhdysvalloissa lokakuussa alimmalle tasolleen 17 vuoteen.

Tappiota pitkään tehnyt Ford on ilmoittanut vähentävänsä kymmenesosan Yhdysvaltain tehtaiden työvoimasta ensi vuoden alkuun mennessä. Fordilla oli syyskuun lopussa Yhdysvalloissa 84 000 työntekijää. Fordin autojen myynti Yhdysvalloissa pieneni syys- ja lokakuussa 30 prosenttia vuotta aiemmasta.

Myös Yhdysvaltain suurin suurimman autovalmistajan General Motorsin tappio syveni kolmannella vuosineljänneksellä. GM:n nettotappio nousi osavuosikatsauksen mukaan 4,2 miljardiin dollariin, kun se vuotta aiemmin oli 1,6 miljardia dollaria.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.