Ulosmarssi tyhjensi tehtaan - väki töihin perjantaina

Valmet Fabrics Oy:n Juankosken tehtaan työntekijät palaavat normaalisti töihin perjantaina torstaisen työnseisauksensa jälkeen.

Työntekijät aloittivat torstaiaamuna työnseisauksen vastalauseena yhtiön ilmoittamille kahden viikon lomautuksille.

Tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Veijo Tirkkonen kertoi torstaina, että tehtaan johdon kanssa neuvoteltiin aamupäivällä. Hänen mukansa neuvottelut sujuivat hyvässä hengessä.

– Työt jatkuvat tavalliseen tapaan perjantaina, hän sanoi.

Työnseisaukseen osallistui yli sata eri vuoroissa olevaa työntekijää. Osa tehtaan noin 190 työntekijästä oli vapaavuoroissa. Lisäksi tehtaalla on noin 30 toimihenkilöä ja ylenpää toimihenkilöä, jotka eivät kuulu Metalliliittoon.

Tirkkonen painottaa, että mielenilmaus oli työntekijöiden oma-aloitteinen teko.

– Metalliliitolla tai ammattiosastolla ei ollut asiaan osuutta, hän sanoi.

Tirkkonen kuuli työnseisauksesta sen jälkeen, kun Valmet ilmoitti viime maanantaina kahden viikon mittaisista lomautuksista, jotka alkavat 28. marraskuuta.

Tirkkonen korostaa, että vaikka työntekijöiden edustaja osallistuivat yhteistoimintaneuvotteluihin, lomautuspäätös oli työnantajan tekemä.

Pääluottamusmiehen mukaan työntekijät ovat suivaantuneet siitä, että vastaavia lomautuksia on ollut aikaisemminkin joulun alla. Hän sanoo, että tehtaalla mene taloudellisesti hyvin. Henkilöstö arvioi, että säästöt kohdistuvat aina Juankoskelle, vaikka tehdas tekee voittoa.

Edellisen kerran Juankosken tehtaalla oli samanlainen, koko henkilöstön kahden viikon lomautus kaksi vuotta sitten.

Savon Sanomat ei torstaina tavoittanut paikallisjohtaja Kari Haikosta arvioimaan tilannetta.

Valmet Oyj kertoi pörssitiedotteessaan 27. lokakuuta, että tänä vuonna yrityksen vertailukelpoinen tulos kasvaa verrattuna vuoteen 2015, jolloin se oli 182 miljoonaa euroa.

Juankosken-yksikössä valmistetaan paperi-, kartonki- ja pehmopaperikoneiden märkäviiroja. Tehdas on kaupungin suurin teollinen työpaikka. Valmetin Juankosken tehdas on entinen Metson ja sitä ennen Tamfeltin tehdas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.